Marburg

Ik kreeg vandaag een mailtje van onze microbioloog. Onderwerp: Marburg virus. Een zeer dodelijk virus. Klachten koorts, bloedingen , misselijk, braken, diarree, keelpijn. Momenteel is er in Angola een epidemie aan de gang.
Ik kreeg het mailtje voor het geval er een patient met het virus op de SEH komt…

———-INFO van WHO————–
Marburg haemorrhagic fever is a severe and highly fatal disease caused by a virus from the same family as the one that causes Ebola haemorrhagic fever. These viruses are among the most virulent pathogens known to infect humans. Both diseases are rare, but have a capacity to cause dramatic outbreaks with high fatality.

Illness caused by Marburg virus begins abruptly, with severe headache and severe malaise. Many patients develop severe haemorrhagic manifestations between days 5 and 7, and fatal cases usually have some form of bleeding, often from multiple sites. The disease has no vaccine and no specific treatment. Case fatality rates have varied greatly, from 25% in the initial laboratory-associated outbreak in 1967, to more than 80% in the Democratic Republic of Congo from 1998-2000, to even higher in the outbreak that began in Angola in late 2004.
(achtergronden bij Marburg Virus infectie)
(fact sheet via: Marburg Factsheet)

Michiel

Nieuwsgierig naar de auteur van dit artikel? Klik hier voor mijn CV. Of blijf met je muis even hangen op het plaatje hier naast..

2 gedachten over “Marburg

Geef een reactie