Nederland stuurt hulp naar New Orleans

Hr.Ms. Van Amstel richting New Orleans
2-9-2005

Vooruitlopend op een eventueel formeel Amerikaans verzoek daartoe vertrekt het M-fregat Hr.Ms. Van Amstel op korte termijn van Curaçao om hulp te bieden aan de inwoners van New Orleans. Binnen vier dagen na vertrek kan het schip in het rampgebied zijn.

De eventuele inzet van het fregat vloeit voort uit het aanbod dat de minister van Buitenlandse Zaken, Bot, deed aan zijn Amerikaanse ambtsgenoot, om in de getroffen gebieden humanitaire assistentie te verlenen. De Van Amstel stoomt alvast op richting New Orleans om bij formele goedkeuring ogenblikkelijk hulp te kunnen bieden. Extra personeel en hulpmiddelen zijn bovendien voor vertrek uit Curaçao aan boord genomen. Het gaat hier om op de Nederlandse Antillen gestationeerde eenheden van het Korps Mariniers en aanvullende kleine vaartuigen.

Schepen van de Koninklijke Marine zijn standaard uitgerust om noodhulp te verlenen. Het geven van noodhulp is verder één van de vaste trainingsprogramma’s van de Koninklijke Marine. Defensie heeft in het Caraïbisch Gebied de afgelopen jaren verscheidene keren humanitaire assistentie verleend na orkaanpassages. Zo verleende Hr.Ms. Willem van der Zaan vorig jaar september ondersteuning na het passeren van orkaan Ivan over Aruba.

(Bron: www.marine.nl)

Geef een reactie