1elijn duurder door afspraken 2e lijn

In Trouw las ik heden ochtend het volgende bericht ( ingekort):
Ziekenhuisapothekers in Nederland krijgen gratis of bijna gratis geneesmiddelen van de farmaceutische industrie. Op die manier worden patiënten na een opname geruisloos overgezet op nieuwe, veel duurdere middelen.
Als ziekenhuizen hun patiënten maagtabletten en cholesterolverlagers van fabrikant AstraZeneca geven, krijgen ze deze middelen bijna voor niets. De kortingen lopen op tot 99 procent. De ziekenhuisapotheken ontvangen dan bovendien hoge kortingen op andere producten die dit bedrijf levert, bijvoorbeeld voor anesthesie of hoge bloeddruk. Deze kortingen kunnen oplopen tot 60 procent.

(m) reactie:
De ziekenhuis apothekers zijn al langer in opspraak. Het ministerie vna VWS heeft een brief over te dure medicijnen aan de nederlandst vereniging van ziekenhuis apothekers. Waarop de NVZA natuurlijk reageerde in een andere brief.

Het blijft een moeilijk probleem. Aan de overheid wil concurentie tussen ziekenhuizen. Het gevolg is dat de ziekenhuizen deals gaan sluiten met de farmaceurische industrie om de kosten zo veelmogelijk te drukken. Hierdoor gaan de kosten in het ziekenhuis wel omlaag. Echter de huisarts zal niet zo snel de medicatie van het ziekenhuis stoppen en omzetten naar een generisch middel. Gevolg de ziekenhuizen worden goedkoper en de zorg in de eerst lijn zal duurder worden en meer gedomineerd door de farmaceut. De vraag is of we dat willen in dit land.

One thought on “1elijn duurder door afspraken 2e lijn

  1. Als je dan weet, dat het vooral gaat om middelen, die vele jaren nodig blijven voor de patient, is het voor de fabrikant en hele goeie deal: 2 weken gratis medicatie, 10 jaar verdienen. Goeie handel, slecht voor het zorgbudget. Uiteindelijk betalen we het weer samen.

Geef een reactie