Aantal hiv infecties breekt records

Het totale aantal mensen in de wereld besmet met hiv is boven de veertig miljoen gestegen.
Dit aantal was nog nooit zo hoog, aldus UNAIDS. Deze organisatie binnen de Verenigde Naties maakte vandaag de jaarlijkse cijfers bekend van het aantal mensen wereldwijd met hiv en aids.

Uit het rapport blijkt dat meer mensen toegang tot zorg en medicijnen hebben. Ook lijkt het erop dat voorlichting in sommige landen tot voorzichtiger omgaan met drugsspuiten en seks leidt. Maar: “Voorlichting wordt nog te vaak gezien als een foldertje en een condoom uitdelen”, aldus Peter van Rooijen, directeur van STOP AIDS NOW!. Zijn organisatie vraagt om een sterke uitbreiding van de huidige preventieprogramma’s. “Zolang dat niet gebeurt, lopen we achter de feiten aan”, vindt STOP AIDS NOW!

Midden-Oosten
Zo roepen de Verenigde Naties het Midden-Oosten op werk te maken van aidsbestrijding. Het aantal infecties neemt daar, en in Noord-Afrika, toe. Sudan is er het slechtst aan toe. Voorlichting is in die gebieden nauwelijks doorgedrongen. Slechts vijf procent van de vrouwen bleek te weten dat een condoom een infectie kan tegengaan. Ruim tweederde van de vrouwen had nog nooit van een condoom gehoord of zoiets gezien, bleek uit recent onderzoek.

In sommige Afrikaanse landen gaat het iets beter met de bestrijding van hiv en aids, vooral door gedragsverandering. Zo is in Zimbabwe, Uganda en Kenia het aantal besmettingen van zwangere vrouwen afgenomen. In Mozambique en Swaziland is er echter sprake van een stijging. Aids heeft dit jaar wereldwijd aan 3,1 miljoen mensen het leven gekost, onder wie een half miljoen kinderen. Afrika is en blijft het zwaarst getroffen. Daar stierven 2,4 miljoen mensen aan de ziekte.

Peter Piot, hoofd van het Unaids-programma, zei blij te zijn dat sommige landen vooruitgang boeken. ‘Maar het is nog steeds niet genoeg om de epidemie wereldwijd de baas te worden’. Sinds aids begin jaren ’80 opdook, zijn er al 25 miljoen mensen aan gestorven.

meer informatie: www.aidsfonds.nl
Bron: planet.nl

Geef een reactie