Aanval op medische missers

UTRECHT – Tien ziekenhuizen beginnen vandaag met een grootscheeps actieplan om de medische missers radicaal terug te dringen.
Zij gaan als eersten aan de slag met een nieuw veiligheidssysteem dat de komende jaren verplicht wordt ingevoerd in alle klinieken. Uiterlijk in 2008 moeten alle ziekenhuizen zo’n systeem hebben.
In Nederlandse ziekenhuizen overlijden jaarlijks minstens 3000 mensen door fouten van medici, verpleegkundigen of falende apparatuur. Een groter aantal patiënten loopt door zulke missers blijvende gezondheidsklachten op. Exacte cijfers ontbreken omdat fouten lang niet altijd worden gemeld.
Een belangrijk element in het nieuwe veiligheidsproject, dat wordt gecoördineerd door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, is dat medewerkers fouten en incidenten ‘schuldvrij’ kunnen melden.
Het Albert Schweitzer in Dordrecht, één van de ziekenhuizen die aan het project deelnemen, heeft die schuldvrije meldingen al ingevoerd. Volgens Matthea Cramer van het Albert Schweitzer komen er sindsdien veel meer fouten aan het licht.
,,Veel fouten ontstaan door een samenloop van omstandigheden. Met het aanwijzen van een schuldige verbeter je zo’n situatie niet. We willen juist de omstandigheden aanpakken om de veiligheid voor patiënten te vergroten.’’
Het zogenoemde Veiligheidsmanagementsysteem, waarvoor minister Hoogervorst (Volksgezondheid) vandaag het startschot geeft, is een idee van Shell-topman Rein Willems. Hij deed vorig jaar uitgebreid onderzoek naar missers in ziekenhuizen en kwam tot de conclusie dat minstens driekwart van de fouten voorkomen kan worden met een betere aanpak.
Bron: Het Algemeen Dagblad 23 November 2005

Geef een reactie