Tuchtrecht: basisarts is geen cosmetisch chirurg

Mooimacher

DEN HAAG (ANP) – Televisiedokter Robert Schoemacher, vooral bekend van het programma Make Me Beautiful, heeft een berisping gekregen van het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Een woordvoerster van dat college heeft een bericht van die strekking in Trouw dinsdag bevestigd.

Schoemacher heeft zich volgens het college ten onrechte de titel ‘cosmetisch chirurg’ aangemeten. Als basisarts mag hij zich volgens de wet geen chirurg noemen omdat dit een beschermde titel is. Dat hij dat wel heeft gedaan, schept verwarring bij patiënten, aldus C. Wuisman van het tuchtcollege.

Hoewel Schoemacher al geruime tijd geleden gestopt is zichzelf chirurg te noemen, wordt hij in de media nog geregeld als zodanig aangeduid. Zelf heeft hij volgens Wuisman te weinig gedaan om dat te voorkomen. Ook dat rekent het tuchtcollege hem aan.

In de oorspronkelijke klacht werd Schoemacher ook beticht van het verrichten van medische handelingen waartoe hij niet bevoegd is. Dat onderdeel heeft de klager echter weer ingetrokken, aldus Wuisman. Schoemacher mag zijn vak als arts dan ook gewoon blijven uitoefenen.

Schoemacher liet in een reactie weten ,,echt verbijsterd” te zijn door de berisping. Hij is naar eigen zeggen al drie jaar geleden geleden gestopt met het gebruik van de titel ‘cosmetisch chirurg’. De inspecteur-generaal voor de Gezondheidszorg had hem desgevraagd laten weten dat het niet wenselijk was dat hij zich zo noemde.

De arts zegt dat hij sindsdien voor elk interview heeft gevraagd dat hij niet als cosmetisch chirurg zou worden aangeduid en dat media die dat toch doen, achteraf altijd een brief krijgen. Dat het tuchtcollege dat onvoldoende vindt, ,,slaat nergens op”, aldus Schoemacher. Tegen de uitspraak kan geen beroep worden aangetekend, anders had hij dat zeker gedaan.
Bron:Univadis
Lees ook Medisch contact: ‘Mijn privé-leven ligt op straat’

Geef een reactie