Vaker leukemie bij kinderen van rokende ouders

Dit Amerikaanse case-control onderzoek bekeek de associatie tussen het rookgedrag van de ouders en het risico op het ontstaan van acute lymfatische of acute myleoïde leukemie bij hun kinderen.
(21 juli 2006)

Deze studie includeerde bijna 300 patiënten met acute lymfatische leukemie (ALL) en bijna 50 patiënten met acute myleoïde leukemie (AML) tussen 1995 en 2000. De controles werden gematched op leeftijd, geslacht, maternale ras en etniciteit. Het bleek dat maternaal roken geen invloed had op het risico op het onstaan van een van beide leukemieën.

Echter preconceptie roken van de vader liet een statistisch significant verhoogd risico zien op het ontstaan van AML en een trend voor het ontstaan van ALL. Deze trend werd sterker wanneer de kinderen postnataal werden blootgesteld aan rokende ouders. De conclusie luidde dat paternaal roken voor de conceptie geassocieerd is met het ontstaan van leukemie en dat dit effect wordt versterkt door postnataal rookgedrag van ouders.

Bron: Care4Cure (21.07.06)
Link: Am. J. Epidemiol. 2006;163:1091-1100

One thought on “Vaker leukemie bij kinderen van rokende ouders

  1. Ik zou graag informatie verwerven uit bronartikelen over dit onderwerp. Care4Cure bijvoorbeeld is enkel bestemd voor medisch opgeleiden.
    Dank U.

Geef een reactie