24 Uurs Economie

Vroeger was de eigen huisarts er 24 uur per dag voor zijn (het waren toen alleen mannen) patienten. Het lijkt er op dat we terug gaan naar dat toen, alleen is nu (bijna) de meerderheid van de huiartsen vrouw. Het zat er ook wel aan te komen. Eerst gingen de winkels tussen de middag dicht, vervolgens een koop avond en toen ook op zondag open. De banken volgden later… en nu moeten ook de huisarts en de tandarts er aan geloven. We noemen het 24uurs ecomomie.
Wij (de consument) willen 24 uur per dag toegang tot onze eigen huisarts. Omdat de wereld om ons heen van 8 – 22 uur alle diensten verleend is er niets mis met een avond spreekuur. Er is dus een sociale noodzaak tot aanpassen van de openingstijden van de huis/tandarts. We werken immers allen van 8 tot 22uur (dat zal toch wel in diensten zijn??) ….

De vraag die je er wel  bij moet stellen is: krijgt de patient een hogere rekening van de huis/tand-arts als hij/zij ’s avonds komt? Avond werk is immer duurder dan overdag en ook het ongemak van ’s avonds werken moet betaald worden (en niet alleen de huisarts maar ook de dietist, diabetes verpleegkundige en de practijk assistent zullen betaald moeten krijgen).Ik verwacht geen speciale tarieven ookal lijkt het mijnsinziens wel een goede stimulans om meer praktijken ook ’s avonds open te krijgen.

De volgende stap: 24 uur/dag crematies en begravenissen? Toch een mooi idee…een begrafenis bij nacht: met rustige klassieke muziek, mensen in stemmig zwart en een volle maan op het kerkhof.

Geef een reactie