Celstraf mishandeling hulpverlener

Vanmiddag is in het vragenuurtje van de 2e kamer gesproken over de strafmaat die moet staan op mishandeling van hulpverleners. Voorstel van de LPF is 500 euro op schelden en 1 jaar cel op schopen slaan etc.
Het probleeem lijkt mij echter niet de strafmaat. Het is de wet die de aangifte beschrijft. HEt is nl noodzakelijk om je naam te geven en het woonadres. Hiermee ben je als slachtoffer ditect in gevaar voor “afrekeningen”. Het voorstel om het adres van je werkgever in te vullen is een matig alternatief omdat ook deze op de aangifte verschijnd.
Boris vd Ham (D66) stelde voor aangifte onder nummer. Op de aangifte komt dan geen adres en naam meer te staan maar alleen een nummer. Mocht een rechter dan alsnog een slachtofferwillen horen dan kan dat omdat in een beschermde database nummer en naam gekoppeld kunnen worden.
Misschien is speelt er ook wel een ander probleem… wij als hulpverleners denken te vaak dan de aggressie een onderdeel is van het ziektebeeld en van de paniek en angst van de omstanders. STOP MET DENKEN DAT PANIEK AGGRESSIE GOED PRAAT! Iedereen mag in paniek raken maar je gaat niet schelden laatstaan een ander opzettelijk letsel toedoen. Oproep aan alle collegas: DOE AANGIFTE! Patienten hebben niet het alleen recht op klagen.

Geef een reactie