Sexspeeltjes ongezond

Greenpeace heeft op de website een verhaal over ftalaten in sexspeeltjes. Voor kinderspeelgoed is het al verplicht te melden of deze schadelijkt stoffen in het product verwerkt zijn… nu moet het nog op speelgoed voor volwassenen.

Greenpeace:
Het zijn dezelfde stoffen als die in kinderspeelgoed waarop de Europese Unie in 2005 een verbod heeft afgekondigd. TNO testte in opdracht van Greenpeace Nederland acht verschillende seksspeeltjes op de aanwezigheid van ftalaten (weekmakers). Zeven van de acht producten bleken zeer hoge concentraties ftalaten te bevatten, variërend van 24 tot 51 procent. Kenmerken van deze stoffen zijn dat ze moeilijk afbreken in het milieu en al in kleine hoeveelheden schadelijk kunnen zijn.

Een van de aangetoonde ftalaten, DEHP,  is vorig jaar door de Europese Unie verboden in kinderspeelgoed wegens de schadelijke effecten op jonge kinderen. De speelgoedindustrie heeft daarop alternatieven ontwikkeld waardoor er nog steeds zacht plastic speelgoed te koop is. “Het is ongelofelijk dat zo’n stof nog wel gebruikt mag worden in speelgoed voor volwassen”, stelt Bart van Opzeeland van Greenpeace Nederland,”we hebben de afgelopen jaren veel producten getest maar zulke hoge concentraties hebben we niet eerder aangetroffen”. De Europese Unie besloot het kinderspeelgoed met weekmakers te verbieden met name vanwege de directe blootstelling van gevoelig weefsel aan bijtringen en sabbelspeelgoed. Het is schokkend dat seksspeeltjes, die ook gemaakt worden voor inwendig gebruik, deze gifstoffen nog wél bevatten… meer>>

bron: Greenpeace, wordt donateur

Geef een reactie