Nieuwe tering, oud resultaat

Een nieuwe vatiant van tuberculose raast over de wereld. Het gaat om het XDR-type welke vrijwel onbehandelbaar is. De WHO schat dat 180.000 personen wereldwijd lijdt aan de vrijwel onbehandelbare XDR-variant. Het amerikaanse center for disease control schrijft er overals de nieuwste teld van de multi-drug-resistent TB familie. En de Detriod free press kopt:”Untreatable TB called ‘a death sentence’“. (wanneer volgt de telegraaf??)

De toename van MDR-TB staat hieronder:

Het beestje ziet er alsvolgt uit:

Dr Paul Nunn van de World Health Organisation: “This is very worrying, especially when mixed with HIV“.

In de VS is 4 procent van de TB gevallen mogelijk een XDR TB.
In Letland, een land met een veel TB, is 18 procent van de multi drug resistent (MDR) TB van het type XDR.

Het is een gevaarlijke ziekte van de 544 patienten in een afrikaans onderzoek hadden 221 MDR-TB. van de 221 MDR-TB cases, 53 TB gevallen waren XDR-TB. Van deze 53 patienten, waren 44 HIV-positief. 52 van de 53 overleden binnen 25 dagen inclusief de patienten die antivirale middelen kregen.

Nederland heeft één patiënt met XDR-TB.

Geef een reactie