Laparascopische operatie coloncarcinoom minder metastasering

Vandaag promoveert mw Ten Kate aan het Erasmus Medisch Centrum op het volgende onderwerp:”The Influence of Surgical Trauma on the Development of Distant Tumour Recurrence”
De conclusie van deze promotie wordt besproken in de Volkskrant.

Volgens Ten Kate is de vergrote kans het gevolg van een ontstekingsreactie, die leidt tot de activering van witte bloedcellen. Daardoor komen zuurstofradicalen vrij. Tumorcellen hechten zich in hun aanwezigheid makkelijker aan cellen van nog gezonde bloedvaten in de longen. Als patiënten kijkoperaties in plaats van buikoperaties ondergaan, kan dat de kans op uitzaaiingen verminderen.(Volkskrant.nl)

Dit onderzoek toont dus aan dat minimal invasive surgery de (chirurgische)toekomst is voor de behandeling van darmkanker. Mocht het dan toch tot bestraling komen dan biedt het promotie onderzoek, te verdedigen op 31 januari 2007, door dhr Steenbakkers aan de Universiteit van Amsterdam de ideeen om intensiever te kunnen bestralen met minder schade voor de omgeving….
De promotie gelegenheid was in op Woudestein, senaatszaal, om 11.00 uur…

Geef een reactie