Onverantwoord gedrag is geen behandeling

Een paar jaar geleden schreef een gynaecoloog dat hij vond dat vrouwen die roken geen aanspraak mochten maken op een IVF behandeling. Dit baseerde hij op onderzoek wat antoond dat rokende vrouwen het dubbele aantal behandelingen nodig heeft om zwanger teworden als je vergelijkt met niet rokende vrouwen.
Deze mening van van de gynaecoloog in kwestie gaf veel verontwaardigde reacties bij zijn collega gynaecologen. “Je kan als dokter toch niet voor een patient bepalen wat ze wel en wat ze niet mogen…”.
Tijden veranderen We moeten deze discussie maatschappelijk aan. En wel breeder dan alleen roken, vrouw en IVF
Alcohol is een even kwaadaardig product. Als een paar kinderen wil en het lukt niet dan is het niet alleen de vrouw die moet stoppen met roken en drinken. OOK de man moet hioer mee stoppen wand roken en alcohol geven slecht zaad en dus verminderde kans op een kind.
Misschien moeten we nogwel verder…. Een alcoholist geen nieuwe lever, een roker geen nieuwe longen, een patient met COPD die blijft roken geen IC behandeling meer geven…
Belangrijk is dat we zelf verantwoordelijkheid hebben over onze gezondheid en deze niet kunnen afschuiven op anderen. Als jij besluit te blijven roken, alcpohol drinken, drugs gebruiken etc. dan ben jij verantwoordelijk voor wat je je eigen lichaam aan doet. In de toekomst kan dat dan ook de behandeling van je aandoening gaan bepalen. Het verschil tussen maximaal en gewoon behandelen is dus een verantewoordelijkheid van de patient en niet van de dokter.

Geef een reactie