Tuchtproces om juiste medicijn

De patiënten met macula degeneratie moeten het nu doen met het goedkopere alternatief Avastin in plaats van het eerste keuze middel Lucentis (pdf). Ze krijgen Avastin, dat eigenlijk een darmmedicijn is waarvan de bijwerkingen onbekend zijn, pas nadat ze een verklaring tekenen dat ze genoegen nemen met dit geneesmiddel.

Om behandeling met het eerstekeuze middel af te dwingen zijn MD patienten een tuchtrechterlijk proces begonnen tegen hun behandelaars. Met als doel de politiek te bewegen af te zien van het door ziekenhuizen laten bekostigen van medicijnen

Artsen schrijven Avastin uit geldtekort voor. „Ziekenhuizen moeten twintig procent van de kosten zelf betalen als ze Lucentis gebruiken. Ziekenhuizen moeten hun budgetten maar anders inzetten,’’ zegt woordvoerder Bas Kuik van minister Ab Klink (Volksgezondheid).

De Stichting Eerlijke Geneesmiddelenvoorziening begint deze week een proefproces, waarbij ze hoopt voor haar twintig cliënten en andere MD-patiënten het duurdere middel te krijgen. „Helaas laten artsen zich leiden doorlouter budgettaire motieven,’’ zegt advocaat Nicole Kien, die de patiënten bijstaat.

Het proces wordt gesteund door de nederlandse vereniging van oogartsen.

Geef een reactie