Wat betekend SPOED in Spoedeisendehulp?

Het is een dagelijkse ergernis. Je bent aan het werk op de SEH (spoedeisende hulp). Het is druk. Je behandeld een CVA een hart infarct en je hebt net gehoord dat er op de snelweg in de buurt een vrachtauto tegen de vangrail is gebotst… dan komt hij.. de huisarts patient.
Het is verschrikkelijk. Op de vraag wat er aan de hand is zegt hij;”ik kan niet langer met dit probleem rondlopen. Ik ben twee maand geleden gevallen en mijn knie is nog wat pijnlijk.” Het blijft niet bij deze patient ook het snijwondje waar je naar moet zoeken in de berg handdoeken die er omheen gewikkeld zijn en de loszittende tand komen langs en niet te vergeten de “ik kan al weken niet slapen en moet een slaappil”-patient…
Bij deze een oproep aan iedereen: STOP MET HET KOMEN NAAR DE SEH MET HUISARTS PROBLEMEN!!!”
Nu snap ik best dat het moeilijk is om te weten wat SPOED (=acuut = levensbedreigend) in spoedeisende hulp betekend. Dus lijkt het mij zinnig om het volgende initiatief wat ingediend is bij Sire zeker te steunen.

Dan is het nog het punt van het ICE op je mobiel…. stuen dit dan ook maar even..

2 thoughts on “Wat betekend SPOED in Spoedeisendehulp?

  1. Groot gelijk. Op alle spoedeisende hulp locatie’s kampt men met dit probleem. Wat inderdaad soms een ergernis kan zijn, ook al vinden de desbetreffende patienten het een logisch iets, voor hun is het soms ontwetendheid en daardoor dus angst. Een mogelijke oplossing is , zoals in veel ziekenhuizen al het geval is, te werken met een triagesysteem. kleurgebonden hulp, groen kan wachten, rood is een voorangspatient.Ook kan de triageverpleegkundige op dat moment de ernst van de klacht dus inschatten, en op grond hiervan de patient al dan niet doorverwijzen naar de huisarts of huisartsenpost. Uiteindelijk zou het het jaarlijks vele miljoenen kunnen schelen, omdat het consult op een SEH vele malen duurder is dan voor een huisartsen consult. We wachten het af.

    Ronald.

Geef een reactie