Verband tussen behandeling depressie en prognose hartinfarct

UMCG
Uit onderzoek van een Groningse UMCG-psycholoog: patiënten die na een hartinfarct depressief zijn geworden, hebben een betere hartprognose als hun depressie effectief wordt behandeld. Zij hebben vier tot vijf keer zo weinig complicaties aan hun hart -nieuwe ziekenhuisopname of overlijden – dan patiënten die niet opknappen door antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Peter de Jonge van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij publiceert deze week over zijn onderzoek in het gerenommeerde American Journal of Psychiatry.
Ongeveer 30.000 Nederlanders hebben jaarlijks te maken met een hartinfarct; een kwart van hen wordt daarna depressief. Eerder al was gebleken dat een depressie na een hartinfarct de kans op overlijden en het krijgen van een nieuw hartinfarct verdubbelt.
(lees hier volledig verhaal)

Geef een reactie