Dubbel sterke MRI in LUMC

Op 6 september 2007 heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de eerste 7 Tesla MRI body scanner in Nederland voor toepassing bij mensen in gebruik genomen. Deze scanner is meer dan twee keer zo sterk als de huidige humane MRI-scanners in Nederland en wordt geleverd door Philips Medical Systems. Minister van Economische Zaken mevrouw Van der Hoeven zal de officiële opening verrichten. Tijdens het symposium dat ter gelegenheid van de opening georganiseerd is spreken een aantal vooraanstaande wetenschappers, zoals professor Sir Peter Mansfield, in 2003 winnaar van de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn pionierswerk dat MRI mogelijk gemaakt heeft.

Met dit eerste ultrahoogveld MRI-systeem in Nederland om toe te passen bij mensen zet het LUMC een belangrijke nieuwe stap in het medisch-wetenschappelijk onderzoek. Neuroradioloog Prof. Mark van Buchem (pfd) is erg enthousiast over de nieuwe scanner: “De 7 Tesla MRI scanner zal ons veel nieuwe informatie over hersenziekten opleveren, zo denken wij dat deze scanner het mogelijk zal maken om de diagnose van bepaalde typen dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, eerder vast te stellen.”

Wereldwijd zijn er slechts enkele 7Tesla-systemen bedoeld voor toepassing bij mensen. Deze systemen staan ook nog eens opgesteld bij onderzoeksinstituten, waar patiëntenonderzoek moeilijk te realiseren is. Een uitgebreid team van medici en fysici van het LUMC krijgt de unieke kans om de nieuwe scanner in te zetten voor patiëntenonderzoek. Zij gaan op zoek naar nieuwe toepassingen van dit experimentele systeem voor de patiëntenzorg. Het onderzoek in het LUMC zal zich naast de vroege diagnose van de ziekte van Alzheimer gaan richten op het beter begrijpen van migraine, onderzoek naar de energiehuishouding bij gezonde mensen en patiënten met diabetes, artherosclerose en het proces van veroudering. Tevens zal bij gezonde vrijwilligers het functioneren van de hersenen worden onderzocht door het zeer nauwkeurig afbeelden van hersenactiviteit.

De kwaliteit van MRI-beelden wordt voornamelijk bepaald door de sterkte van het magneetveld. Deze sterkte wordt aangeven met de eenheid ‘Tesla’. Tot nu toe zijn in Nederlandse ziekenhuizen voornamelijk 1,5 Tesla MRI-scanners in gebruik en slechts enkele 3 Tesla scanners.

Linkjes:
7 Tesla MRI in aanbouw webcam in het UMC Utrecht

Geef een reactie