Wireless LAN in ziekenhuizen ongevaarlijk

Onderzoek van TNO heeft uitgewezen dat het gebruik van WLAN-apparatuur in ziekenhuizen geen nadelige gevolgen heeft voor de goede werking van medische apparatuur.

Draadloze apparaten die gebruik maken van een draadloos lokaal netwerk zijn in te zetten in ziekenhuizen. Zolang hun antennes op meer dan tien centimeter afstand van medische apparaten blijven, zijn ze nauwelijks storend. Dit blijkt uit onderzoek dat TNO samen met veertien MKB-bedrijven in vier ziekenhuizen uitvoerde. De onderzoeksresultaten kunnen gebruikt worden om richtlijnen te formuleren voor veilig WLAN-gebruik in het ziekenhuis. Daarmee komt de invoering van WLAN-diensten in de medische omgeving een stuk dichterbij.

Resultaten
Op tien centimeter afstand stoorden WLAN-antennes drie procent van de onderzochte medische apparaten. Deze ‘drieprocentsgrens’ wordt algemeen aangehouden als de aan gebruikers geadviseerde ‘veilige afstand’. Bij WLAN ligt die grens dus op tien centimeter. Ter vergelijking: bij GSM ligt deze grens op anderhalve meter. Op kortere afstanden treden meer storingen op. Als een WLAN-antenne direct tegen de medische apparaten werd gehouden, vertoonde één op de tien apparaten storing. Het karakter van de storingen varieerde van gering tot regelrecht onveilig voor de patiënt.

Honderd apparaten
Voor dit onderzoek heeft TNO bijna honderd medische apparaten – zonder patiënten – in de vier ziekenhuizen getest. Meegenomen in het onderzoek is medische apparatuur rond de patiënt op operatiekamers (OK), intensive care (IC), verpleegafdelingen, afdelingen voor KNF, dialyse, cardiologie, neonatologie, chirurgie en radiologie.

Richtlijnen voor veilig gebruik
TNO concludeert uit de resultaten van het onderzoek dat WLAN-toepassingen in het ziekenhuis mogelijk zijn en wil graag meewerken aan gedetailleerde richtlijnen voor het veilig gebruik ervan, zo laat de organisatie weten. (bron)

One thought on “Wireless LAN in ziekenhuizen ongevaarlijk

  1. Pingback: Dr Shock MD PhD

Geef een reactie