Zwanger of wil je dat worden?

(nrc.nl)

NRC publiceert vandaag een groot stuk in haar wetenschapskatern over de risicos van roken/alcohol/etc. tijdens zwangerschap.

De Gezondheidsraad wil dat mensen die zwanger willen worden al lang van tevoren advies inwinnen over gezond leven en andere zaken die de vrucht ten goede komen.

Het nieuwe advies is daarom: vrouwen moeten al een jaar voordat zij proberen zwanger te worden, beginnen met voorbereidingen.

Dit is het oordeel van de Gezondheidsraad die hierover vandaag advies uitbrengt aan minister Klink van Volksgezondheid: ‘Preconceptiezorg: voor een goed begin’. De Gezondheidsraad is de belangrijkste wetenschappelijke adviescollege van de regering op het gebied van volksgezondheid.

In het advies staat dat moeders en kinderen onnodige risico’s lopen, doordat niet op tijd wordt geadviseerd over wat allemaal nodig is voor een probleemloze zwangerschap. De Gezondheidsraad wil dat er een vast programma voor preconceptiezorg komt: een gesprek met een hulpverlener over wetenschappelijk onderbouwde voorzorgen bij het zwanger worden en zwanger blijven. Het gaat dan om adviezen over zaken als gezonde voeding, het slikken van foliumzuur, medicijnengebruik en mogelijke erfelijke afwijkingen.

Geef een reactie