TV series beinvloeden gezondheid.

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Californië volgden 807 mensen voor en na het bekijken van diverse afleveringen van ER.

Van die groep gaf 65 procent aan gezonder te zijn gaan leven na het zien van de afleveringen waarin onder meer obesitas, hoge bloeddruk en gezonde eetgewoonten aan bod kwamen.
Het lijkt dus een mogelijkheid om leefpatronen re beinvloeden door TV series.

Maar dit wisten wij in Nederland natuurlijk allang want onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben een verband ontdekt tussen de weergave van alcohol in de populaire Nederlandse soap Onderweg naar Morgen en het drinkgedrag van jonge kijkers.

Alle uitzendingen van de soaps OnM en GTST zijn gedurende zes weken in het najaar van 2005 onderzocht. De hoeveelheden alcohol gedronken per acteur, de situatie van consumptie, het tijdstip van consumptie en de soort alcoholische drank zijn geanalyseerd.
Vervolgens werden 2190 scholieren tussen 12 en 19 jaar van verschillende middelbare scholen in Nederland ondervraagd over hun kijkgedrag en hun drinkgedrag. Getest werd of het zien van drinkende acteurs verband houdt met het alcoholgebruik van adolescenten.

“De langdurige herhaling van dit soort beelden resulteert bij kijkers in een verwrongen idee van de werkelijkheid. Vooral tienermeisjes worden hier waarschijnlijk gemakkelijk door beïnvloed”, aldus Wim van Dalen van STAP (Stichting Alcoholpreventie). Het nieuwe seizoen van Onderweg naar Morgen is vorige week van start gegaan.

2 thoughts on “TV series beinvloeden gezondheid.

  1. Pingback: Over opkomende nieuwe medische technologie en andere ontwikkelingen - Medblog.nl

Geef een reactie