Autorijbewijs v/a 17 jaar mogelijk meer doden

Als het aan minister Eurlings ligt, kunnen jongeren binnenkort al vanaf hun zeventiende jaar het rijbewijs halen. Tot hun achttiende mogen ze dan alleen onder begeleiding autorijden.

Beginnende bestuurders kunnen zo extra rijervaring opdoen, begeleid door een ervaren bestuurder, zegt de minister. Volgens Eurlings zijn experimenten in Duitsland hoopgevend. Voorlopige cijfers geven aan dat jonge bestuurders daar minder bij ongelukken betrokken zijn.

De vraag is natuurlijk of dit zo is. Het blijkt uit de sterftecijfers van ons land dat de meeste verkeersdoden vallen in de groet 15-24 jaar. 20 per 10.000 mannen en 5 per 10.000 vrouwen overlijd na een verkeersongeval. De reden is dat jongeren roekelozer zijn.

Sterfte verdeling.

De meerwaarde van een ervaren automobilist die bij de 17 jarige in de auto zit is ok niet veel. Vooral omdat de 17 jarige gaat rijden met een 18 of 19 jarige en ook deze groep bestuurders hebben niet veel ervaring.

Ik hoop dat Eurlings gelijk heeft en het minder slachtoffers oplevert echter ik voorspel een toename van slachtoffers door deze actie van Eurlings.

8 thoughts on “Autorijbewijs v/a 17 jaar mogelijk meer doden

 1. Pingback: Watvindenwijover.nl - Maak kennis met Nederland
 2. Pingback: Autorijbewijs v/a 17 jaar mogelijk meer doden (MedLog) - RSS-zoekmachine.nl
 3. Levensgevaarlijk! Dan krijgen we hier ook van die Belgische taferelen. Daar is het nog niet zo heel lang geleden ingevoerd dat rijles door een erkende rij-instructeur moet worden gegeven. Voorheen kon Pa of Ma, mits dat ze een rijbewijs hebben, dat aan hun kind geven. Het is ook dan ook niet voor niets dat verhoudingsgewijs het aantal verkeersdoden een stuk hoger ligt dan in Nederland. NIET DOEN DUS!

 4. Uitermate naief. Het gedrag van jonge bestuurders (lees mannen)wordt niet zomaar gewijzigd. 18 jaar is eigenlijk al te jong. Overigens mede verantwoordelijk voor deze maatregel zijn de zogenaamde hulptroepen van het ministerie. Onder hen de SWOV. Echter de motieven van dit twijfelachtige instituut, de stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid, zijn van een heel andere orde. Deze stichting heeft in het verleden al aangegeven alles dat op 2 wielen rondrijdt liever in de ban te doen voor de ‘veiligere auto’. Het gaat ze vooral om snorfietsers en bromfietsers. Statitisch behoort deze groep tot de zogenaamde hoge risico verkeersdeelnemers als het om ongevallen gaat, net als overigens motorrijders en uiteindelijk wij allemaal; de voetgangers dus. Wat hier terzijde wordt gelegd is dat de auto in 70 procent van de gevallen betrokken is bij een ernstig verkeersongelijk. En als je dus mensen overhaalt eerst in een vierwieler te laten lessen zullen ze eerder afzien van het gebruik van fiets, brommer of motorfiets. Zo kan je inderdaad 16 doden per jaar uitsparen. In mijn ogen verwerpelijke beleidsvoering.

 5. Als dit echt gaat gebeuren komen er niet minder ongelukken maar meer . 17 jaar met begeleiding in een auto ??? Moet de passagier dan ingrijpen als het mis zou kunnen gaan ??? ook met een rempedaal toevallig ???

  En dan te bedenken wie dat allemaal wil controleren !!

  Nee waar men goed aan doet is: verhoog de leeftijd naar 20 jaar en dan het eerste jaar begeleiding en voorlopig rijbewijs . Dan zullen we minder slachtoffers gaan boeken .

  En dan nog eens de tweewielermarkt (( vooral de bromfietshandel )) Die kunnen hun zaakjes wel opdoeken .

  Weer noodgedwongen ontslagen !!!

  Nee laten ze altublieft hier goed over nadenken !!!!

 6. ik vind het een goed plan om het in te voeren,,
  maar in dit artikel staat dat jongeren van 17 dan gaan rijden met iemand van 18 a 19 naast zich.
  maar de pers. die ernaast zit moest toch langer dan 10 jaar een rijbewijs in bezit hebben?

 7. je mag toch alleen maar rijden als je op je 17e je rijbewijs haalt met een ervaren bestuurder?
  die moet dus 5 jaar geloof ik het rijbewijs bezitten.
  dat is dus niet zo’n groot probleem.

 8. sorry hoor maar ik vind het best een goed plan en niet alleen 17 jarige maken ongelukken! er zijn ook mensen die al 20 jaar hun rijbewijs hebben die ongelukken veroorzaken! ik vind het best een goed idee om het naar 17 te verlagen!

Geef een reactie