250 patiënten overlijden onnodig op IC

Een paar honderd patiënten overlijden jaarlijks onnodig op intensive cares omdat de IC’s de juiste zorg niet kunnen bieden. Dat stellen twee intensivisten, medische specialisten werkzaam op de IC, zaterdagavond in Nova. Een aantal van 250 onnodige doden zou ‘reëel’ zijn.
De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) erkent dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat op een aantal kleinere IC’s patiënten overlijden die op grotere niet zouden overlijden. Dit komt mede omdat de samenwerking tussen kleine en grote IC’s niet altijd optimaal verloopt.
In 2005 merkte de Inspectie voor de Gezondheidszorg ook al op dat de samenwerking tussen IC’s verbeterd dient te worden en dat het vervoer tussen IC’s niet optimaal geregeld is.
De NVIC laat weten dat kleine IC’s een belangrijke rol hebben om acute patiënten op te vangen en te stabiliseren. Bij een langer durende behandeling of meer complexe moeten patiënten echter worden overgeplaatst. Dat zou niet altijd op tijd gebeuren. De NVIC verwacht dat de samenwerking tussen IC’s de komende tijd aanzienlijk zal verbeteren.
Gerrit van der Wal, inspecteur-generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zegt in Nova dat sommige kleinere IC’s overschatten welke zorg ze kunnen bieden.
IC’s kunnen worden onderverdeeld naar drie verschillende niveau’s. Niveau drie betreft de meest complexe en acute hulp. Kleinere IC’s zouden hun eigen mogelijkheden soms te hoog inschatten.
Van der Wal zegt dat IC’s desnoods gesloten worden als ze zich niet aan de eisen houden. Bepaalde kleinere IC’s houden patiënten bijvoorbeeld veel te lang vast, terwijl ze overgeplaatst dienen te worden naar beter geëquipeerde IC’s.
Bron: Nu.nl