Jongeren willen strengere regels rond alcohol

Jongeren vinden het belangrijk dat hun ouders met hen over alcohol praten. Ruim de helft van de jongeren vindt het goed als ouders alcohol onder de 16 jaar verbieden. Een verbod op de verkoop van mixdranken in de supermarkt en een alcoholverbod op schoolfeesten is volgens jongeren een goede maatregel om alcoholmisbruik tegen te gaan. Dit blijkt uit het Landelijk Jeugd Forum van het Trimbos-instituut: een landelijk representatief panel van scholieren tussen de 12 en 16 jaar. Via het panel geven jongeren hun mening over alcoholgebruik door leeftijdsgenoten en over de effectiviteit van maatregelen. 1658 scholieren van klas 1 t/m 4 van het Voortgezet Onderwijs namen aan het onderzoek deel.

Uitkomsten Landelijk Jeugd Forum
Ruim een derde (31%) van de jongeren zegt ooit dronken te zijn geweest. Het merendeel van de jongeren vindt dat leeftijdgenoten in het weekend (66%) of op een feestje met vrienden (69%) alcohol mogen drinken. Aangeschoten worden mag, als je met vrienden uit bent, volgens 44% van de scholieren. Een derde (32%) van de jongeren vindt het acceptabel zoveel te drinken als hij/zij zelf wil. Jongeren (vooral de drinkers) overschatten het alcoholgebruik van hun leeftijdsgenoten: 74% van de jongeren denkt dat meer dan de helft van zijn medescholieren één keer per week alcohol drinkt, terwijl ‘slechts’ 56% zelf aangeeft de afgelopen maand te hebben gedronken.

Praten met ouders over de gevaren van alcohol wordt door jongeren gezien als wenselijk en effectief. Ruim de helft (54%) van de jongeren vindt het (heel) goed als ouders de leeftijdsgrens van 16 jaar hanteren. Slechts de helft van de jongeren wordt het door de ouders verboden te drinken.

Wat betreft de maatregelen die ouders nemen zijn er grote verschillen tussen drinkende en niet-drinkende jongeren. Drinkende jongeren geven aan dat hun ouders ten aanzien van alle mogelijke maatregelen toleranter zijn dan ouders van niet drinkende jongeren.

De overheid moet volgens de scholieren zorgen voor strenge leeftijdscontroles in uitgaansgelegenheden (52%). Ook het beboeten van jongeren onder de 16 jaar die alcohol kopen is volgens jongeren effectief (47%). Een leeftijdsverhoging naar 18 jaar voor het kopen van alcohol is volgens 41% een effectieve maatregel.

Jongeren in debat met minister Rouvoet
Vandaag debatteren scholieren van het Utrechtse Bonifatiuscollege met minister Rouvoet aan de hand van verschillende stellingen over alcoholgebruik. Tevens krijgt minister Rouvoet het eerste onderzoeksrapport van het Landelijk Jeugd Forum overhandigd
Bron: Trimbosinsituut

3 thoughts on “Jongeren willen strengere regels rond alcohol

  1. Pingback: Tipt - De nieuwste tips
  2. Pingback: Watvindenwijover.nl - Maak kennis met Nederland
  3. Pingback: Over opkomende nieuwe medische technologie en andere ontwikkelingen - Medblog.nl

Geef een reactie