Slaap- en intensivistenprobleem ICU’s

the ICUEr is niet één maar twee problemen in IC land. Als je de media vandaag moet geloven althans….
In november kondigde minister Klink van VWS onderzoek aan naar de IC’s De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) had in het tv-programma NOVA aan de bel getrokken over kleine ziekenhuizen die patiënten niet snel genoeg doorsturen naar ziekenhuizen die wel gespecialiseerde ic-zorg hebben. Naast de vijf ziekenhuizen die geen ic-afdeling hebben, neemt de inspectie ook nog vijftig ziekenhuizen onder de loep die slechts een basis-ic hebben.
Het resultaat is vandaag bekend geworden. Zes ziekenhuizen met een afdeling voor intensieve zorg hebben geen gespecialiseerde intensive carearts, een zogenoemde intensivist, beschikbaar. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een rapport dat donderdag is gepresenteerd.
Volgens de regels zou de arts wel beschikbaar moeten zijn. De inspectie constateert ook dat veel ziekenhuizen opvallend veel spoedoperaties moeten uitvoeren na ingrepen aan de dikke darm. De inspectie wil dat ziekenhuizen uitzoeken hoe dat komt.

Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de patienten ook nog slecht s;apen op de IC vanwege al het licht… het is immers 24 uur per dag dag op de IC.
Patiënten die op de intensive care in een ziekenhuis liggen, hebben vaak ernstige slaapproblemen. Dit verstoord slaap- en waakritme wordt veroorzaakt door het licht op de afdeling.
Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Joost Gazendam van de Rijksuniversiteit Groningen. Overdag is het er vaak te donker, terwijl het ’s nachts te licht is.

(Bron: Nu.nl
Am J Resp and Crit Care Medicine)

One thought on “Slaap- en intensivistenprobleem ICU’s

  1. Pingback: » Rondje langs de medblogs [18] Huize Sonnendael

Geef een reactie