NHG update standpunt rosiglitazon en pioglitazon (Avandia en Avandamet)

2 september hebben wij hier gemeld dat Nieuwe studies in Engeland en Duitsland waarschuwen tegen het gebruik van rosiglitazon (merknaam Avandia en Avandamet) bij type 2-diabetespatiënten. Het geneesmiddel zou het risico op hartfalen verdubbelen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap geeft een update van het standpunt diabetesmiddelen rosiglitazon en pioglitazon. De aanbevelingen blijven ongewijzigd.

De ontwikkelingen rond rosiglitazon en pioglitazon volgen elkaar in snel tempo op. De meningen van organisaties en experts over het gebruik van deze geneesmiddelen lopen uiteen. Ook de landelijke dagbladen besteedden vorig jaar aandacht aan dit onderwerp en zaaiden daarmee de nodige onrust. Aanleiding voor het Nederlands Huisartsen Genootschap om het standpunt diabetesmiddelen rosiglitazon en pioglitazon van juli 2007 te herzien.

Het bijgewerkte Standpunt geeft een overzicht van de onderzoeken naar cardiovasculaire veiligheid en het risico op fracturen. De aanbevelingen blijven in grote lijnen ongewijzigd. U vindt het herziene standpunt hier (pdf).

Geef een reactie