Studenten die veel drinken scoren benedenmaats in hun studie

Hieronder het opvallende stuk uit VOX, het universiteitsblad van de Radboud Universiteit te nijmegen

Studenten die veel drinken scoren benedenmaats in hun studie. Waar de gemiddelde student een kleine 7 voor zijn tentamens scoort, is dat voor de veeldrinker (meer dan 20 glazen per week) een 6,3. Dit blijkt uit een Vox-enquête onder 550 studenten van de RU.

Vox legde de cijfers uit het internetonderzoek over alcoholgebruik langs de statistieken van de universiteit over studierendement en behaalde cijfers. Tot twintig glazen per week is er nauwelijks effect, maar wie daarboven gaat boekt slechtere studieresultaten. Het aantal behaalde studiepunten per jaar (60 is de norm) is voor de normaalverbruiker 53 punten, voor de veeldrinker 42. Ook het gemiddelde cijfer keldert na twintig glazen per week.

De veeldrinkers zijn vooral mannen: liefst een kwart van alle mannelijke studenten drinkt per week twintig glazen of meer; van de vrouwen is drie procent veeldrinker. Gemiddeld nuttigt de Nijmeegse student naar eigen schatting ruim acht glazen per week. De literatuur leert dat dit aantal met ruim anderhalf vermenigvuldigd moet worden om het echte drinkgedrag bloot te leggen. Wie zijn consumptie op acht schat, drinkt in werkelijkheid zo’n dertien glazen in de week. Dat veel drinken vooral een mannenzaak is, komt ook tot uiting bij de vraag of de studie lijdt onder het drinkgedrag: bij ruim acht procent van de mannen is dit het geval, bij de vrouwen is dit percentage minder dan anderhalf.

Bijzonder hoogleraar Reinout Wiers noemt het in de Vox-enquête gevonden verband tussen drinkgedrag en studieprestaties “interessant”, en een relatief nieuw gegeven in het onderzoek. “Uit Amerikaans onderzoek weten we dat er een sterk negatief verband is – meer zuipen, minder carrière – maar daar zijn geen goede Nederlandse cijfers over. Dit Vox-onderzoek suggereert nu dat het verband in ieder geval bij mannen ook híer gevonden wordt”, zegt Wiers, die onderzoek doet naar alcoholverslaving.

Van de 550 respondenten in de Vox-enquete drinkt 92 procent wel eens alcohol. Ouderejaars meer dan eerstejaars. Mannelijke studenten gaan in de loop van hun studie alleen maar meer drinken, vrouwen blijven op hetzelfde niveau. De drie faculteiten waar bovengemiddeld wordt ingenomen zijn filosofie, rechten en managementwetenschappen. Bij de filosofen gaat relatief veel wijn om, in de sociale faculteit geniet sterke drank een meer dan gemiddelde voorkeur. In alle faculteiten is bier (vooral onder de mannen) veruit de favoriete drank. Wie lid is van een gezelligheidsvereniging heeft grotere kans tot de veeldrinkers te behoren. Mannelijke leden drinken ruim twee keer zoveel als zij die geen lid zijn. Ook vrouwen nemen gemiddeld genomen substantieel meer in als ze lid zijn van een vereniging.

Hoewel de alcoholinname onder studenten fors is, noemt Wiers de studenten geen categorie om je zorgen over te maken, anders dan middelbare scholieren. Dat heeft met name te maken met de latere leeftijd (waarbij de hersenen meer zijn gerijpt) en met de frequentie waarin de studenten alcohol nuttigen. Scholieren gieten hun drank in anderhalf keer per week door de kelen, studenten nemen daar 4,5 gelegenheden per week voor. Neemt niet weg dat ook op de campus alcohol veel kapot kan maken. Gevraagd naar negatieve gevolgen van alcoholgebruik, wijzen vooral vrouwen op seksueel contact waar ze achteraf spijt van hadden. Dit overkomt bijna een op de tien vrouwelijke respondenten.

Martine Zuidweg en Paul van den Broek

One thought on “Studenten die veel drinken scoren benedenmaats in hun studie

Geef een reactie