Einde van de calvinistische geneeskunde?

pijn niet fijn?De Gelderlander meldt vandaag dat vrouwen eindelijk het recht hebben op pijnloos bevallen. 

Dat staat in de conceptrichtlijn ‘Pijnbehandeling tijdens de bevalling’. De richtlijn wordt na goedkeuring naar verwachting medio dit jaar van kracht en moet ervoor zorgen dat ziekenhuizen een uniform beleid gaan voeren. Nu is in de helft van de ziekenhuizen pijnbestrijding ’s nachts en in het weekeinde niet mogelijk. Dan is er geen anesthesist aanwezig.  

Niet zo lang geleden was er een standpunt van uit de nederlandse anesthesiologen vereniging dat bevallen een natuurlijk proces is en behoeft geen pijnstilling. Pijnstilling wordt als service naar de patiente gezien en gebeurt alleen tijdens kantooruren of op andere tijden als er afspraken zijn met de gynaecologie.  Dit terwijl in de ons omringende landen veel met pijnstilling gegeven wordt tijdens de bevalling. Eén van de argumenten is dat er meer kunst verlossingen (tang of vacuum) gebeuren tijdens de bevallingen met een epiduraal. Maar is het niet meer onze Nederlandse Calvinistische houding dat pijn er bij hoort? Het zelfde is te zeggen over borstvoeding. Natuurlijk is het goed voor het kind om borstvoeding te krijgen, maar het hoeft niet per definitie rechtstreeks uit de borst van de moeder te komen. De heersende mening is dat het leuk is om borstvoeding te geven. Dit mede door een enorme lobby van de borstvoedingsbeweging. Dat het pijnlijk is en dat het soms gewoon niet lukt wordt door deze vereniging erg onderbelicht waardoor vrouwen bij wie het niet lukt zich schuldig gaan voelen dat het niet lukt en dat ze hun kind tekort doen.Nog een calvinistisch punt is dat patiënten op de spoedeisende hulp altijd  te weinig  pijnstilling krijgen. Bij buikpijn heerst het adagium:” pijnstilling vertekend het beeld”. Ook dit is niet waar. Uit evidence based onderzoek blijkt dat pijnstilling bij buikklachten juist de zekerheid van de diagnose kan vergroten.Misschien wordt het tijd dat we in de gezondheidszorg de ideeën van Calvijn laten varen en  ruimer moeten gaan worden met comfort biedenBronnen:

One thought on “Einde van de calvinistische geneeskunde?

  1. Pingback: bligg.be

Geef een reactie