Cardiologie update

Er is weer veel cardiologie nieuws wat vandaag op mij af geslingerd werd door de diverse rss feeds en podcasts. Ik zal een korte samenvatting gaan geven.

Op het medicatie gebied blijkt uit de TRITON-TIMI:38 studie dat Prasugrel beter is dan clopidogrel ongeacht stent type in het voorkomen van trombus vorming bij dotteren met stent plaatsing. De analyse is gedaan met de data van 12,844 patienten die behandeld werden met prasugrel of clopidogrel en tenminste één stent kregen. (NEJM) (vervolg mogelijk de JUMBO-TIMI trial)

Als je dan toch clopidogrel wil gebruiken dan is het per patiënt aanpassen van de dosis een goede optie volgens de  Dr. Gurbel. “The final take-home message is that high platelet reactivity is a quantifiable and modifiable cardiovascular risk factor, and we can’t ignore it anymore.”

Tijdens dotteren de rommel afzuigen heeft ook voordelen. De spill van thrombusmassa verkleinen geeft ook een betere overleving en minder re-infarcten.

Mortality at 1 year was significantly lower among the 535 patients treated with a manual-aspiration catheter during PCI (4.2%), compared with the 536 patients who underwent conventional PCI (7.9%), Dr. Felix Zijlstra, senior author, reported in a late-breaking clinical trial session at the Innovation and Intervention (i2) Summit, March 30. The combination of death or reinfarction was also significantly lower (6.7% vs. 11.6%).

 

Dus dotteren met prasugrel en de thrombus materialen afzuigen is goed voor je….Tot zover de cardio-update.

 

Geef een reactie