Dikke jongens verbranden meer vet bij minder inspanning

In een brits sport tijdschrift staat een presentatie van een onderzoek naar vetmetabolisme. Hieruit blijkt dat het vetmetabolisme hoger is bij een minder dan matige inspanning zoals gedacht werd.

The maximal fat oxidation rate occurred at a lower level of exercise in the obese boys than in the lean boys. The lean boys metabolized the most fat exercising at 50%-60% of peak oxygen consumption, while the obese boys metabolized the most fat exercising at 30%-50% of peak oxygen consumption.

“Muscular modifications induced by obesity and being sedentary may partially explain the differences in fuel oxidation mechanisms,” the investigators said (Br. J. Sports Med. 2008 April 1 [doi:10.1136/bjsm.2007.044529]).

Differences between the two groups in hormonal changes during exercise, fatty acid mobilization, and activation of alpha-adrenergic receptors might also play a role.

The findings indicate “that obesity significantly alters muscle metabolic capacities to oxidize fat during moderate exercise. … Exercise intensity should be adapted to the metabolic capacities of children during weight management programmes,” they noted.

Michiel

Nieuwsgierig naar de auteur van dit artikel? Klik hier voor mijn CV. Of blijf met je muis even hangen op het plaatje hier naast..

Geef een reactie