Bof toename Biblebelt

Voor het eerst in 20 jaar is er een forse toename van de bof. De virusziekte steekt vooral de kop op in het gebied tussen Zeeland en de Veluwe, meldt het RIVM.  Het gebied wordt wel de bijbelgordel genoemd, omdat er veel orthodoxe protestanten wonen die om religieuze redenen vaccinatie weigeren. Omdat de huisartsen niet verplicht zijn bof-gevallen te melden, is onbekend of van een epidemie kan worden gesproken.  Bof: Bof (parotitis epidemica, ookwel dik-oor genoemd) is een meestal onschuldige virale kinderziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus. De ziekte wordt overgedragen via de lucht of speeksel en heeft een incubatietijd van 14 tot 21 dagen. Klinisch is de parotitis met de zwelling van de grote speekselklier het meest in het oog springend. De wang kan hierdoor flink dik worden. Het is pijnlijk om te eten en om te slikken. Tijdens de kindertijd is de infectie echter vaak subklinisch (30% van de kinderen heeft geen enkel symptoom) of is er slechts sprake van een bovenste luchtweginfectie. De bof kwam veel als kinderziekte in Nederland voor totdat het BMR-vaccin (bof, mazelen en rodehond) werd geïntroduceerd. Kinderen krijgen deze vaccinatie als ze 14 maanden en 9 jaar oud zijn. De bof kan leiden tot de volgende complicaties:

  • hersenvliesontsteking (meningitis)
  • hersenontsteking (encefalitis)
  • ontsteking van de eileider (oöphoritis)
  • ontsteking van de zaadleider (orchitis)
  • ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis)
  • 25% van de mannen die na de pubertijd bof krijgen worden onvruchtbaar. 

Geef een reactie