Fold It een online medisch spel

Distributed computing, een term ooit geïntroduceerd door de mensen van SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Het is het koppelen van vele computers op het internet en het gebruik te maken van de niet gebruikte rekenkracht van de computers. Hierdoor ontstaat een soort super computer waarmee vele ingewillede berekeningen uit te voeren zijn. Nu kennen we dit ook al voor de medische wereld (FightAids at home). Tot nu toe waren het ‘screen savers’ en achtergrond rekenprogrammas… niet echt leuk om zo te zeggen… Daar is nu verandering in gekomen met FoldIt online.

Een online spel wat gebruikmaakt van de kracht van vele computers om berekeningen te doen aan eiwitten met als doel:
FoldIt  

Protein structure prediction: As described above, knowing the structure of a protein is key to understanding how it works and to targetting it with drugs. A small proteins can consist of 100 amino acids, while some human proteins can be huge (1000 amino acids). The number of different ways even a small protein can fold is astronomical because there are so many degrees of freedom. Figuring out which of the many, many possible structures is the best one is regarded as one of the hardest problems in biology today and current methods take a lot of money and time, even for computers. Foldit attempts to predict the structure of a protein by taking advantage of humans’ puzzle-solving intuituions and having people play competitively to fold the best proteins.
(Coming soon!) Protein design: Since proteins are part of so many diseases, they can also be part of the cure. Over the summer, we will add new functionality to the game to allow users to design brand new proteins that could help prevent or treat important diseases.

Het is leuk en leerzaam. ONline eiwitten vouwen en puzzelen voor de wetenschap. Doe mee en vouw wat eiwitten. De FoldIt website:http://fold.it/portal/ is door enorme populariteit wat traag… dus even iets geduld, het is de moeite waard.

One thought on “Fold It een online medisch spel

Geef een reactie