Prostaatkankertest kan stadium en graad kanker aantonen

(Bron: HLN.be)
De test Progensa PCA3, die sinds enkele maanden gebruikt wordt voor de opsporing van prostaatkanker, kan ook gebruikt worden om het stadium en de graad van prostaatkanker aan te tonen. Daardoor zou vastgesteld kunnen worden welke patiënten in aanmerking komen voor een niet-agressieve behandeling. Dat blijkt uit een studie die is gepubliceerd in het Journal of Urology.

Stadium
De test, die sinds september vorig jaar verkrijgbaar is in ons land, (België, red.) meet de hoeveelheid PCA3 in de urine van een man. PCA3 is een specifiek prostaatgen dat alleen in grote mate voorkomt wanneer iemand prostaatkanker heeft. Daardoor wordt de test als meer betrouwbaar beschouwd dan andere methodes. Nu blijkt dat de test ook kan nagaan in welk stadium de prostaatkanker zich bevindt en om welke graad van kanker het gaat. 

Onderscheid maken
“De test kan bijdragen tot het differentiëren tussen patiënten die in aanmerking komen voor een actieve monitoring en patiënten die een agressieve behandeling nodig hebben”, zegt professor Van Poppel, uroloog bij het UZ Gasthuisberg. De test kan met name een waardevol instrument zijn om te verzekeren dat agressieve behandelingen of invasieve biopsieën beperkt kunnen blijven tot de patiënten die dit het meeste nodig hebben.

Geef een reactie