Etniciteit belangrijk om te noteren in de status.

Medisch contact schrijft: 

Artsen zouden veel vaker moeten vragen naar de etniciteit van patiënten. Op die manier kunnen ziektes die vaker voorkomen onder bepaalde bevolkingsgroepen eerder worden gediagnosticeerd en beter worden behandeld. 

Artsen vragen nu vaak niet naar de afkomst van patiënten, uit angst dat dit als dicriminatie wordt gezien.

De Vereniging Klinische Genetica Nederland heeft het probleem aangekaart bij staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid. ‘Artsen willen vaak wel de herkomst van een patiënt registreren, maar als dat standaard op formulieren wordt gezet, vinden beleidsmakers in een ziekenhuis dat lang niet altijd goed’, aldus geneticus Piero Giordano, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

Mijn persoonlijke ervaring is dat het zeer zinnig is om het te vragen omdat bekend is dat bijvoorbeeld hindoestanen zeer gevoelig zijn voor het ontwikkelen van hart en vaat ziekten. Mijn stelregel is:” een Hindoe met pijn op de brst moet opgenomen worden omdat hij anders dood neervalt.”

Geef een reactie