Overzicht: Thuiszorg in geldnood

(Lees ook: consequenties voor verpleeghuiszorg door klantenstop thuiszorg) 

De thuiszorginstellingen die het afgelopen weekend een patiëntenstop afkondigden, zaaien onnodig paniek over de ruggen van hun patiënten. Dat zegt de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

De NPCF noemt het onaanvaardbaar dat de Thuiszorg Groningen en Sensire, dat in Overijssel en Gelderland werkt, geen nieuwe patiënten aannemen, omdat er geen geld meer zou zijn om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen. Zij bewandelen de verkeerde weg, meent adjunct-directeur Atie Schipaanboord van de NPCF. ‘Ik zou haast zeggen: het is weer juli! Vorig jaar zagen we precies hetzelfde patroon: via de pers wordt paniek gezaaid, waar dat volstrekt onnodig is.’

Schipaanboord wijst erop dat het zorgkantoor nu met de aanbieders van thuiszorg in de regio moet overleggen over de opvang van bestaande en nieuwe klanten. Volgens de NPCF zijn daar voldoende mogelijkheden voor. ‘Alleen moet men rond de tafel gaan zitten in plaats van naar de media te gaan.’

De oppositiepartijen SP en GroenLinks hebben staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid gevraagd snel opheldering te geven over de patiëntenstops. De SP dreigt de Tweede Kamer van reces terug te roepen als Bussemaker niet snel met een plan van aanpak komt.

De woordvoerder van de NPCF wijst erop dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een budget heeft voor knelpunten in de zorg. De NZa voert maandag overleg met de organisaties voor de thuiszorg. Hij vindt het ‘uitermate vreemd’ dat de twee organisaties in het weekend daarvoor aan de bel hebben getrokken, hoewel ze weten dat de NZa zo’n budget heeft. Ook GroenLinks en de SP hadden er beter aan gedaan op de feiten te wachten, meent hij.

Vorig jaar kondigden sommige instellingen voor thuiszorg ook een patiëntenstop af. Toen heeft zich bij de NPCF niemand gemeld die daardoor in de problemen was geraakt.

NOS meldt dat Menzis een rechtzaak tegen Meavita. Meavita is de organisatie waaronder Thuiszorg groningen en Sensire vallen. Menzis verwijt Meavita dat zij geen beroep hebben gedaan op het noodfonds van de NZA (zie hierna).

Gevolgen van de thuiszorg stop in het ziekenhuis merkbaar

Als gevolg van de opnamestop door thuiszorgorganisatie Sensire dreigt het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem vanaf woensdag geen patiënten meer te opereren die na hun opname thuiszorg nodig hebben. ‘Deze patiënten moeten nu noodgedwongen langer in het ziekenhuis blijven. Dit betekent dat Slingeland snel volloopt en er geen nieuwe patiënten kunnen worden opgenomen’, aldus woordvoerder Saskia de Ree van het Achterhoekse ziekenhuis maandag.

Wekelijks opereert het ziekenhuis ongeveer veertig patiënten die na de opname zijn aangewezen op thuiszorg. ‘Circa 80 procent is aangewezen op Sensire. In de praktijk zal het ondoenlijk zijn deze mensen door te verwijzen naar de andere thuiszorgaanbieders. Het gaat om grote aantallen en dat zal ervoor zorgen dat ook deze organisaties snel aan hun budget zitten. Bovendien moeten veel thuiszorgorganisaties alle zeilen bijzetten om in deze vakantieperiode de personeelsbezetting op peil te houden.’

Noodfonds NZa

huiszorg Groningen en Sensire, actief in Gelderland, kondigden zaterdag een patiëntenstop aan omdat het geld dat ze via de AWBZ krijgen op zou zijn. De NZa laat maandagmiddag weten dat Menzis, het zorgkantoor, de continuïteit van de zorg zal waarborgen. Kleinere thuiszorginstellingen nemen de zorg over. De NZa blijft met Menzis in overleg om toe te zien op de situatie.

De NZa zal waarschijnlijk nog deze week ook een gesprek hebben met Thuiszorg Groningen en Sensire. De zorgautoriteit wil weten hoe hun financiële situatie is.

Zorgorganisaties Sensire en Thuiszorg Groningen hielden maandag een persconferentie over hun financiële situatie. Algemeen directeur van Thuiszorg Groningen Anneke Mossou zegt het niet verantwoord te vinden zonder financiering nieuwe patiënten aan te nemen. “Sensire en Thuiszorg Groningen hebben de verantwoordelijkheid de zorg aan hun ruim twintigduizend klanten te garanderen door als organisatie financieel gezond te blijven”, aldus een gezamenlijke verklaring.

(Bronnen: Trouw, Medischcontact, ANP, NOS, Meavita, Sensire)

 

One thought on “Overzicht: Thuiszorg in geldnood

Geef een reactie