Dikke mannen minder vruchtbaar.

Zwaarlijvige mannen hebben afwijkend sperma en produceren minder zaad. Dat blijkt uit een studie van de Schotse Universiteit van Aberdeen die donderdag gepubliceerd is.

 

Tot mijn spijt heb ik het onderzoek niet kunnen vinden in de bekende medische zoek machines (als pubmed) echter er is meer onderzoek in deze richting gedaan door onderanderen de University of Washington School of Medicine, Seattle.  Zij publiceerden in juli dit jaar ook een artikel van de zelfde strekking. 

Abstract:

Treatment of male infertility secondary to morbid obesity.

Division of Metabolism, Endocrinology and Nutrition, University of Washington School of Medicine, Seattle, WA 98195-6246, USA.

BACKGROUND: A 29-year-old man presented to a clinic with infertility and hypogonadism in the setting of morbid obesity. On presentation, he had notable gynecomastia and a low testicular volume. The patient’s weight was 154 kg and his height was 168 cm (BMI 54.5 kg/m(2)). Before referral to the clinic, the patient had been treated with testosterone therapy for 4 months for hypogonadism. This treatment had caused his initially low sperm concentration to fall to undetectable levels. INVESTIGATIONS: Measurement of reproductive hormone levels, pituitary MRI, and semen analysis. DIAGNOSIS: Infertility secondary to hypogonadotropic hypogonadism and an elevated estrogen:testosterone ratio. MANAGEMENT: Treatment with an aromatase inhibitor, anastrozole, led to normalization of the patient’s testosterone, luteinizing hormone and follicle-stimulating hormone levels, suppression of serum estradiol levels, and to normalization of spermatogenesis and fertility.

Dus dikke mannen: In vet zitten oestrogenen en dat verhinderd zwanger maken… Dat u dus geen kinderen kan krijgen ligt niet alleen aan verminderde vruchtbaarheid van uw vrouw maar ZEKER OOK aan uw omvang. Het advies is dan ook AFVALLEN!! 

Geef een reactie