Denkvermogen rokers minder dan van niet rokers.

Het denkvermogen van rokers neemt sneller af dan dat van niet-rokers. Het cognitief functioneren van rokers is vergelijkbaar met dat van mensen die drie tot zeven jaar ouder zijn en nooit hebben gerookt. Dat blijkt uit RIVM-onderzoek.

Al op middelbare leeftijd scoren rokers op verschillende onderdelen als geheugen, flexibiliteit en snelheid slechter dan niet-rokers. Het onderzoek werd gehouden onder bijna tweeduizend mannen en vrouwen tussen 43 en 70 jaar. In het onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd zijn rokers, ex-rokers, mensen die recentelijk stopten en nooit-rokers met elkaar vergeleken.

In het onderzoek zijn deze groepen met elkaar vergeleken. In vijf jaar tijd neemt het denkvermogen van rokers twee keer zo snel af als dat van nooit-rokers. Ook de hoeveelheid sigaretten is bepalend: hoe meer men rookt of heeft gerookt, hoe sneller het bergafwaarts gaat.

Volgens de onderzoekers loont het om te stoppen met roken. Mensen die al langere tijd gestopt waren met roken, hadden een zelfde graad van vermindering van denkvermogen als mensen die nog nooit hadden gerookt.

ANP/Medisch contact

Geef een reactie