EPD mijn bedenkingen…

Nog even wat bedenkingen bij het EPD.

Als arts ben ik voorstander van het verkrijgen van informatie die belangrijk is voor de behandeling van de patient. Echter dit heeft een grens. 

In de huidige plannen van het EPD wil de overheid een door de overheid gecontroleerd server park oprichten waar alle medische informatie van alle Nederlanders in terecht gaat komen. Dit klinkt leuk echter er zijn ook bezwaren. 

  1. De techniek waarop het systeem is gebaseerd is de techniek van Internet 1.0, en dat terwijl we al bijna aan 3.0 toe zijn. 
  2. De overheid kan inzicht krijgen in en ieders dossier. Ook al zegt men dit niet te gaan doen, je wet niet wat een volgend kabinet gaat doen.
  3. Over volgende kabinetten gesproken… wat als het kabinet Wilders-Rutten-Verdonk besluit het serverpark commercieel te maken en een overkoepeling van alle zorgverzekeraars krijgt de macht over de informatie? Lijkt mij niet wenselijk dat mijn medisch dossier bij een zorgverzekeraar ligt. Natuurlijk weten ze nu ook wat ik heb via de rekeningen, maar ze zijn niet op de hoogte van mijn ouders, schoonouders en andere familie leden. En stel dat er iets erfelijks in een familie zit wat betekend dit voor de zorgpremie van mijn zoon?
  4. En dan heb ik het nog niet gehad over een stroomstoring of een netwerk verbinding die niet tot stand kan komen dor graafwerkzaamheden… gaan we dan patiënten niet opereren?? 
  5. Is het echt hacker-proof? En hoe is is geregeld?

Er is een beter systeem. Laat elke zorg aanbieder zijn eigen systeem aansluiten op een gesloten peer-to-peer systeem. Met een uniek patientennummer (BSN) kan je alle info verkrijgen, je bent niet afhankelijk van de overheid en de storingskans door stroomuitval is kleiner. Een alternatief is de patiënt ZELF zijn dossier laten beheren. We heben immers al pasjes met chips in onze portemonnaie zitten. De meerderheid van het geheugen op die pasjes wordt niet gebruikt…

Het EPD: Leuk idee, maar we zijn er nog niet.

Ps. nog een opmerking richting de politiek: in de brief staat dat je je (huis)arts om meer informatie kan vragen… kunnen wij artsen dan ook meer informatie krijgen dan de onvolledige brief en de promotie folder?

Geef een reactie