MS gen ontdekt

Een internationale groep onderzoekers onder leiding van dr. Rogier Hintzen van het Erasmus MC heeft een nieuw gen gevonden dat betrokken is bij de ontwikkeling van multiple sclerose (MS).

Deze vondst is volgens de onderzoekers een doorbraak omdat het gen een rol speelt bij de aftakeling die optreedt in de loop van de ziekte. Het Erasmus MC heeft dit gisteren bekendgemaakt.

MS is een aandoening van het centraal zenuwstelsel, die bij patiënten leidt tot verlammingsverschijnselen en in veel gevallen tot invaliditeit. Bij het ontstaan van de ziekte spelen zowel erfelijke als omgevingsfactoren een rol. Zo hebben kinderen van patiënten met MS een twintig keer hoger risico om de ziekte te ontwikkelen.

Genen waarvan eerder een relatie met MS is aangetoond, zijn alle gerelateerd aan het immuunsysteem. Aanleiding om oorzaken van MS vooral te zoeken in auto-immuniteit. Het nieuw ontdekte gen, KIF1B, komt echter tot expressie in het zenuwstelsel. Het speelt een rol bij het transport van moleculen over de lange zenuwvezels in de hersenen en het ruggenmerg. Dit draagt bij aan het bewijs dat neuro-degeneratieve processen bij MS een rol spelen en biedt belangrijke uitgangspunten voor verder onderzoek.

Bron Medisch Contact)

Geef een reactie