Kou vatten: bestaat het wel of niet?

depers.nl heeft ooit een leuk artikel geschreven over de kou en een koutje vatten…. hieronder het artikel (bron is hier)

Stop maar met die sinaasappels. De Echinaforce kan ook de prullenbak in. Als de loopneus komt, is-ie onverbiddelijk. Negen misverstanden over de meest voorkomende ziekte ter wereld:

1. Er bestaat geen verkoudheids-virus
Nee dus. Verkoudheid wordt veroorzaakt door de honderden leden van twee compleet verschillende families van virussen. Vaak gaat het om een lid van de familie Rhinovirus, maar meestal gaat het om een Coronavirus. Virussen verspreiden zich via de lucht (hoesten) en door lichamelijk contact.Â

2.Een koutje gevat
Onzin. Kou heeft er niks mee te maken. Wie in de kou of op de tocht staat, loopt geen grotere kans verkouden te worden dan wie keurig zijn jas dichtknoopt.

3.Ik ben nooit verkouden

Niemand ontkomt aan verkoudheid. Alleen mensen die voortdurend op de vlucht slaan voor verkoudheidsslachtoffers en obsessief hun handen wassen, zouden besmetting kunnen voorkomen. Maar als een gloednieuwe virusvariant uw neus binnendringt, gaat u gegarandeerd voor de bijl. Kinderen hebben een uitstekende weerstand, maar omdat hun afweersysteem nog maar weinig virussen heeft meegemaakt, zijn ze vaak de dupe: 10 à 12 keer per jaar. Een volwassene, met een meer ervaren afweersysteem, overkomt het gemiddeld vier keer per jaar.

4. Het komt door het weer
Dat lijkt maar zo. Er duiken voortdurend nieuwe virusvarianten op, maar in de zomer verloopt de verspreiding ervan moeizaam. Als het kouder wordt en we vaker binnenzitten, krijgt een virus alle kans om iedereen te bereiken.

5. Het is de centrale verwarming!
Onjuist. De centrale verwarming zou leiden tot te droge lucht, daardoor een te droge neus en daardoor verkoudheid. Drie keer onjuist.

6. Dan moet je veel sinaasappels eten!
Helpt niet. Een gebrek aan vitamine C verlaagt de weerstand, maar geen (gezond) mens heeft tegenwoordig nog een gebrek aan vitamine C.

7. Ik gebruik Echinaforce!
Dat is goed nieuws voor de firma A. Vogel (jaarlijks meer dan 150.000 doosjes), maar de werkzaamheid is nooit bewezen. Er bestaan ook geen reguliere medicijnen die het virus aanpakken. Wat te koop is, zijn symptoomonderdrukkers.

8. Stomen boven een pannetje!
Het virus lacht u vierkant uit.

9. Het is griep, denk ik!
Een veelgehoorde roep om aandacht. Maar griep wordt veroorzaakt door een compleet andere virusfamilie (de orthomyxovirussen) en iedere ezel kan het verschil voelen tussen griep en verkoudheid: griep laat uw neus met rust en gaat gepaard met koorts en spierpijn. Verkoudheid niet. Wees blij dat u verkouden bent: een mens kan namelijk maar een virusziekte tegelijk herbergen. Dus zolang u verkouden bent, zult u geen griep krijgen. De helft van Nederland snottert, de andere helft tracht zich nog te wapenen.

update:
Het is mogelijk wel zo dat influenza virussen virulenter (dwz: actiever en eerder ziekmakend) zijn bij kou.

4 thoughts on “Kou vatten: bestaat het wel of niet?

  1. Na bijna 50 jaar eindelijk gelijk gekregen.
    Als kind riep ik al dat je niet ziek werd van de kou. Want als dat wel zo was, zouden alle Eskimo’s altijd ziek zijn.
    Jarenlang heb ik iedereen tegengesproken die riep, doe je jas aan, anders wordt je ziek.

    1. Correct… zoals in het ik beschreven heb is het virus actiever in de koude (=virulenter). Daarmee is zuiver koude geen reden om griep te krijgen. Verkoudheid krijg je van een virus (influenza). Als je in een koude omgeving gaat zitten ZONDER virussen dan krijg je het koud maar geen verkoudheid. Derhalve geeft koude geen verkoudheid.

  2. Late reactie maar ik heb toch wel degelijk 2, waarschijnlijk zelfs 3 verschillende virussen in mijn lichaam gehad vorig jaar. Ik heb hiervoor in het ziekenhuis gelegen. Ik kreeg er ook nog een bacteriële infectie bovenop. Ik was bijna dood.

Geef een reactie