De Taser: de gezondheidsrisico’s

Zeven arrestatieteams van de politie en het arrestatieteam van de marechaussee gaan vanaf 1 mei bij wijze van proef het stroomstootwapen Taser een jaar lang gebruiken.

De Taser is een stroomstootwapen. Een stroomstootwapen, ook wel elektroschokwapen of stun gun (ook al is het geen pistool) genoemd is een wapen waarmee je door middel van stroomstoten mensen kan pijnigen. Met dit wapen kan je de belangrijke en vitale spieren tijdelijk verlammen. De producent hiervan stelt dat het een niet dodelijk wapen is.

In de medische literatuur en in de pers in de VS is er veel commotie rond de Taser. In 10 van de staten in de VS (waar het besit van vuurwapens een burger recht is) is de Taser verboden of met zeerveel regels omkleed wapen. De reden?
Sinds de taser bij diverse politiekorpsen in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk in gebruik is genomen zijn meer dan 200 verdachten na toediening van één of meerdere stroomstoten overleden. Zo is er in de staat Michigan een vijftienjarige jongen overleden na te zijn ‘getaserd’. Amnesty verwijst naar onderzoeken waaruit blijkt dat het voltage van de ‘taser’ soms hoger ligt dan 50.000 volt.

Om kansen op overlijden door de Taser in Nederland te beperken is er een geweldsinstructie.
Er mag niet getaserd worden in geval van:
1 . zichtbaar zwangere vrouwen
2. kinderen zichtbaar jonger dan twaalf jaar
3. mensen die zichtbaar ernstige gezondheidsstoornissen hebben, zoals ademhalings- of hartproblemen
4. Een verdachte mag maximaal twee keer achtereen getaserd worden.

Echter: hoe kan een agent zien of iemand zwanger is? In het eerste trimester is er geen duidelijke buik groei, en dit is wel de meest kwetsbare periode van het kind. Daarnaast is aan de buitenkant niet te zien of iemand hart of long problemen heeft.
Even een video met een Taser demonstratie. Betreft beelden van Giel Beelen uit zijn TV show. (Beelden kunnen schokkend zijn)

Een zoektochtje op pubmed met als zoek woord “Taser” levert opdit moment 101 hits op… waarvan veel met mogelijke bijwerkingen van de taser… even een paar recente qoutes:

In een deze maand gepubliceerd artikel in The American Journal of Cardiology is te lezen dat er meer doden in hechtenis zijn waargenomen sinds de introductie van de taser.

Taser deployment was associated with a substantial increase in in-custody sudden deaths in the early deployment period. (Am J Cardiol. 2009 Mar 15;103(6):877-80)

Naast dood is een het gegeneraliseerde insult een vervelende bijwerking.

During a police chase on foot, a previously well police officer was hit mistakenly by a taser shot meant for the suspect. The taser gun had been fired once, sending 2 barbed darts into his upper back and occiput. Within seconds, the officer collapsed and experienced a generalized tonic-clonic seizure with loss of consciousness and postictal confusion. Subsequent magnetic resonance imaging scans of the head and electroencephalograms were normal. The patient has experienced no recurrence of seizure over more than a year of follow-up. This report shows that a taser shot to the head may result in a brain-specific complication such as generalized tonic-clonic seizure. It also suggests that seizure should be considered an adverse event related to taser use. (CMAJ. 2009 Mar 17;180(6):625-6)

Samenvattend: het is voor politie vast heel fijn om een taser te hebben maar er zijn zeer grote (mogelijk door justitie onderschatte) gezondheidsrisico’s

(Bronnen: Taser.org, Medicalfacts, Wikipedia, Pubmed, Am.journa of cardiology, ann emerg med)

Geef een reactie