Onderzoek: ALS geen verbetering tov BLS in traumapatiënten

Even een wat oud maar opmerkelijk nieuws uit het Canadian Medical Journal (CMAJ • April 22, 2008; 178 (9).) uit 2008… bijna een jaar geleden.
Uit onderzoek blijkt dat Advanced Life Support GEEN verbeteing geeft boven Basic LIfe Support in de pré-hospitale trauma setting. Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzingen dat bij een comascore (GCS) van onder de 9 de mortaliteit hoger is in de ALS groep…

The OPALS Major Trauma Study showed that systemwide implementation of full advanced life-support programs did not decrease mortality or morbidity for major trauma patients. We also found that during the advanced life-support phase, mortality was greater among patients with Glasgow Coma Scale scores less than 9. We believe that emergency medical services should carefully re-evaluate the indications for and application of prehospital advanced life-support measures for patients who have experienced major trauma.

(full text pdf)

Geef een reactie