Onderzoek: ALS geen verbetering tov BLS in traumapatiënten

Even een wat oud maar opmerkelijk nieuws uit het Canadian Medical Journal (CMAJ • April 22, 2008; 178 (9).) uit 2008… bijna een jaar geleden.
Uit onderzoek blijkt dat Advanced Life Support GEEN verbeteing geeft boven Basic LIfe Support in de pré-hospitale trauma setting. Sterker nog, er zijn zelfs aanwijzingen dat bij een comascore (GCS) van onder de 9 de mortaliteit hoger is in de ALS groep…

The OPALS Major Trauma Study showed that systemwide implementation of full advanced life-support programs did not decrease mortality or morbidity for major trauma patients. We also found that during the advanced life-support phase, mortality was greater among patients with Glasgow Coma Scale scores less than 9. We believe that emergency medical services should carefully re-evaluate the indications for and application of prehospital advanced life-support measures for patients who have experienced major trauma.

(full text pdf)

Michiel

Nieuwsgierig naar de auteur van dit artikel? Klik hier voor mijn CV. Of blijf met je muis even hangen op het plaatje hier naast..

Geef een reactie