Privacy lek in BIG-register website (RIBIZ)

 

Wie in Nederland in de gezondheidszorg wil werken, krijgt met RIBIZ te maken. RIBIZ voert het BIG-register en handelt aanvragen voor erkenning van buitenlandse diploma’s af.

Iedereen, van werkgever tot zorgconsument, kan bij RIBIZ het BIG-register raadplegen. Zorgverleners kunnen zich via deze site aanmelden. Eenmaal ingeschreven kunnen zij hun eigen registratie inzien en zelf een bevestiging van hun inschrijving aanmaken. (bron RIBIZ)

Zoals velen van u weten ben ik arts op een middelgrote spoedeisendehulp, en vandaag was ik opzoek naar mijn eigen BIG registernummer. Per abuis zocht ik met het geslacht vrouw in plaats van man. Wat daarna gebeurde was erg verbazingwekkend. Ik kreeg de gegevens uit BIG register  van mijn vrouw (ja , is ook arts).. Hoe kan dit? Ik heb nooit aan het RIBIZ door gegeven dat wij getrouwd zijn. Wij hebben ook niet de zelfde achternaam, mijn vrouw heeft bij ons trouwen mijn achternaam niet aangenomen…

Om te kijken of het ook omgekeerd werkt heb ik even gezocht op een man met de achternaam van mijn vrouw in onze woonplaats… en ja hoor ik kwam bij mijn registratie uit! Dat het geen toeval is blijkt uit het wat spelen met namen en woonplaatsen… zo levert de zoektocht meerdere personen op waarbij de zoek naam niet overeen komt met de achternaam van de gegevens uit het register…

Dus maar even met het RIBIZ gebeld (tip kies de internationale lijn maar dan zonder de 0031 er voor en gewoon beginnen met 070, dat scheelt 10 eurocent per minuut). “Dus als u uw naam intoetst en uw woonplaats maar het geslacht verandert krijgt u uw vrouw? Dat is onmogelijk.” Samen met de vrouw van het RIBIZ heb ik een mijn invoer herhaald en er kwam een zeer verbaasd;” HOE KAN DAT NOU???” van de andere kant van de lijn.

Na kort overleg met ICT van het RIBIZ was het snel onmogelijk om door mijn achternaam in vrouwspersoon in te toetsen om bij de gegevens van mijn vrouw te komen. Blijft het verbazingwekkend dat het intoetsen van de manspersoon met de achternaam van mijn vrouw nog altijd mijn info geeft…. er zitten enkele interessante links in de database van het RIBIZ.

Bij navraag gaat het RIBIZ verder onderzoek doen naar deze fout in de database. Ik wacht vol spanning af…

Zelf ook proberen? Zoek op de naam van uw arts (u moet wel de woonplaats van uw arts weten, dus het makkelijkste is de huisarts maar het werkt ook bij verpleegkundigen, fysiotherapeuten en/of tandartsen) met het verkeerde geslacht. Mocht u leuke verrassingen vinden meldt dat even in de reacties hieronder..

7 thoughts on “Privacy lek in BIG-register website (RIBIZ)

  1. Ik zocht op mijn collega’s naam in Nijmegen…. geeft als resultaat Dhr. Dupont Fysiotherapeut! Volgensmij heeft mijn collega geen patrner in de fysiotherapie…

  2. Zoek ik op naam van mijn man (ook arts) als vrouw, dan krijg ik geen hits. Zoek ik op mijn naam als man, dan krijg ik 2 hits van namen die op mijn achternaam lijken (de laatste 3 letters komen overeen) en die verpleegkundigen zijn.

  3. @Hanna
    Dat is helemaal bijzonder… de problemen met de database van het RIBIZ gaan dan dus verder dan een simpele huwelijks registratie… ik hoop niet dat dit een voorbode is van het landelijk EPD..

  4. Pingback: Twitted by jasper_j
  5. Is er niet zoiets als recht op privacy??? Ik kan met een simpele klik op de knop mijn eigen woonadres achterhalen…leuk als ggz verpleegkundige. Ben ik met een heel gedoe bij de kvk bezig om dezelfde reden en weiger ik daar mijn adres te veranderen….big-register lapt alles aan zijn laars. ONgelooflijk!!!

Geef een reactie