Lek BIG register (deel 2); Nog meer fouten…

Ik heb vandaag nog eens gespeeld met het BIG register gespeeld en nog een “bug” gevonden. Door de reactie van Hannah op mijn ontdekking van het privacy lek bij het RIBIZ ben ik geboeid geraakt… Hoe zoekt het RIBIZ??

Wat het systeem doet is het volgende:
het zoekt eerst op de volledig ingevulde gegevens, nl de naam en de plaats. Als het systeem geen meldingen vindt gaat het een Broolean zoek opdracht uitvoeren dwz of er iemand geregistreerd staat op het adres van de ingevulde naam en plaats en toont dan het persoon die voldoet aan het geslacht. Als er ook dan niets gevonden wordt gaat de Fuzzy opdracht uitvoeren en presenteert iemand bij wie de meeste letters in de achternaam voldoen aan het gevraagde.. meestal zijn dit de laatste 3 letters. 

Even met een fictief voorbeeld van de Brolean:

Dokter Janssen (V) is getrouwd met Fysiotherapeut de Smool (M) in Lutjebroek
We zoeken op Janssen (M) in Lutjebroek -> Het systeem kent geen Janssen (M) in Lutjebroek maar omdat Janssen en Smool op één adres wonen geeft het RIBIZ als antwoord :  Gevonden Fysiotherapeut Smool.

Een nog schokkender fout is de Fuzzy search:

Fysiotherapeut De Smool (M) in Lutjebroek is niet getrouwd.
We zoeken op De Smool (V) in Lutjebroek -> omdat er geen De Smool (V) geregistreerd staat in Lutjebroek gaat het systeem verder en vindt een een verpleegkundige met de naam School in Lutjebroek en presenteerd dit als antwoord op de zoek opdracht. (Let op hier zijn de laatste 3 letters van de achternaam identiek!)

Ik wacht nog op een antwoord van het RIBIZ over hoe en waarom dit gebeurd… als ik de mail krijg zal ik hier verslag doen. (Tenzij het zo gat als een brief aan de minster van Volksgezondheid over het EPD…. in november ’08 verstuurd… nu (mei 2009) nog geen antwoord.)

Deze “bugs” in de RIBIZ database en de vreemde resultaten die ik krijg met zoek opdrachten verhogen mijn vertrouwen in het landelijke EPD niet. Of er een koppeling is tussen het BIG register en het landelijk EPD is weet ik niet.  Ik kan mij voorstellen dat die er wel is. Men kan de RIBIZ database gebruiken voor de validatie van de invoer door zorgverleners in het EPD…. wordt vervolgt.

ps. Jeanine (@Mediclafacts) bedankt voor de tip aan de Telegraaf en de verbeteringen mbt brolean en fuzzy….

Verklarende woorden:
Brolean search:  Een zoekopdracht waarbij pagina’s met bepaalde woorden worden uitgesloten of waarop juist specifiek gezocht wordt. De woorden AND, NOT en OR worden hierbij vaak gebruikt maar ook de tekens ‘+’, ‘-‘ en “”. Niet in alle zoekmachines is het mogelijk om te zoeken via boolean search. Google maakt bijvoorbeeld automatisch gebruik van boolean search waardoor je alleen een minteken (“-“) dient te gebruiken indien je een trefwoord uit wilt sluiten. “AND” bijvoorbeeld hoef je niet te gebruiken, Google zoekt automatisch op alle woorden die je in het zoekvlak opgeeft.

Fuzzy search:  Een zoekopdracht waarbij ook resultaten gegeven kunnen worden indien woorden fout zijn gespeld of deels zijn ingevuld. Zoek je in op “appel moes” dan zal de zoekmachineje de mogelijkheid geven om verder te zoeken op “appelmoes”.

5 thoughts on “Lek BIG register (deel 2); Nog meer fouten…

Geef een reactie