Zoek woorden geven ziekte trends aan.

(Bron Google. Dus we is wij van google, niet de auteur van dit artikel….)

We hebben ontdekt dat bepaalde zoektermen een goede indicatie zijn van griepactiviteit. Google Grieptrends gebruikt samengestelde zoekgegevens van Google om een real-time schatting te maken van griepactiviteit in de hele wereld.
Elke week zoeken miljoenen gebruikers wereldwijd op internet naar medische informatie. Het is logisch dat tijdens het griepseizoen vaker naar grieponderwerpen wordt gezocht, dat tijdens het allergieseizoen meer wordt gezocht naar informatie over allergie en dat in de zomermaanden meer naar zonnebrand wordt gezocht. U kunt deze fenomenen bestuderen op Google Insights for Search. Maar kunnen trends in zoekopdrachten daadwerkelijk een goede basis vormen voor een nauwkeurig en betrouwbaar model van wat er echt aan de hand is?

We hebben ontdekt dat er een sterk verband is tussen het aantal mensen dat zoekt naar grieponderwerpen en het aantal mensen dat daadwerkelijk griepsymptomen heeft. Natuurlijk is niet iedereen die zoekt naar ‘griep’ zelf ziek, maar als alle griepgerelateerde zoekopdrachten samen worden bekeken, wordt er toch een patroon zichtbaar. We hebben onze registratie van zoekopdrachten vergeleken met traditionele surveillancesystemen voor griep en hebben zo ontdekt dat er tijdens het griepseizoen echter veel naar bepaalde woorden wordt gezocht. Door te analyseren hoe vaak deze zoekopdrachten worden uitgevoerd, kunnen we een schatting maken van de verspreiding van griep in verschillende landen en regio’s wereldwijd. Onze resultaten zijn gepubliceerd in Nature.

Het resultaat voor griep in Nederland zien… en volgen?? Kijk hier!

Geef een reactie