Diensten van SOS-Artsen vergoed door Stad Holland

Pers bericht SOS-artsen

In januari start SOS-arts, de dienst waarbij iedereen een huisarts aan huis kan oproepen, in de regio’s Groot Amsterdam, Haaglanden (Den Haag e.o.) en Groot Rijnmond (Rotterdam e.o.).
SOS-arts wil in 2 jaar landelijke dekking bieden.

SOS-arts valt wettelijk buiten de basisverzekering maar kan wel in de aanvullende verzekering opgenomen worden. STAD HOLLAND is de eerste verzekeraar die SOS-arts deels gaat vergoeden. Direkteur Theo van Duivenbode gaat zelfs verder en wil al zijn verzekerden 50% van de kosten van een SOS-arts vergoeden, zonder premieverhoging, louter als service naar hun klanten.

Indien de patiënt niet bij STAD HOLLAND verzekerd is zal het bezoek op dit moment geheel zelf betaald moeten worden. Er wordt met meerdere verzekeringsmaatschappijen onderhandeld om SOS-ARTS in een aanvullende verzekering aan te bieden maar STAD HOLLAND bijt de spits af.

De tarieven voor SOS-arts worden binnenkort bekend gemaakt. De Nederlandse Zorg Autoriteit beslist daar een dezer dagen over. SOS-arts denkt dat de tarieven voor de avond, nacht en weekeinddiensten rond de 80 euro zullen liggen, overdag rond 60 euros.

Daarmee komt een einde aan de jarenlange moeizame wijze waarop huisbezoeken werden afgelegd. Er is grote ontevredenheid over het geringe aantal huisbezoeken en de moeizame weg om een huisarts op huisbezoek te krijgen. Uit een NIPO onderzoek bleek dat 86% van de bevolking vindt dat SOS-arts er moet komen en 83% is bereid een eigen bijdrage te betalen. Bij SOS-arts beslist de patiënt nu zelf of een huisarts op bezoek komt. Hij moet er dus wel zelf voor betalen. Het is een historisch moment dat een particuliere organisatie toegang tot de huisartsenzorg krijgt.

De artsen van SOS-arts zijn allen minstens opgeleid tot huisarts en volgen of beschikken daarbij over een aanvullende opleiding Spoed Eisende Hulp (SEH). De patiënten worden bezocht in volgorde van urgentie die bij het telefoongesprek door ervaren triagistes wordt bepaald. Dagelijks melden zich nieuwe artsen aan voor SOS-arts.

SOS-ARTS is gelieerd met SOS-médecins in Frankrijk, daar bestaat deze organisatie al 42 jaar. In Frankrijk valt het bezoek van SOS-arts gedeeltelijk in de basisverzekering en kan men de eigen bijdrage onderbrengen in de aanvullende verzekering.
SOS-arts hoopt dat Minister Klink, binnen afzienbare tijd, dit systeem ook in Nederland zal toestaan.

Het landelijke telefoonnummer 0900- 0611 wordt in december via radio- en tv reclame in de bewuste regio’s bekend worden gemaakt. Ook zullen op publieke plaatsen en hotels brochures worden verspreid.

Geef een reactie