Antidepressiva tijdens zwangerschap

Gebruik van SSRI’s tijdens de zwangerschap is geassocieerd met verschillende ongunstige uitkomsten voor het kind. Dit blijkt uit een Deense, prospectieve cohortstudie die is uitgevoerd door Lund c.s. In het onderzoek werd gecorrigeerd voor factoren als leeftijd, BMI voorafgaand aan de zwangerschap en roken.

De resultaten staan in Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine. De zwangerschapsduur was bij vrouwen die op enig moment tijdens of gedurende de hele zwangerschap een SSRI slikten, gemiddeld rond de vier dagen korter dan bij niet-slikkers. Het risico dat de bevalling voor 37 weken amenorroeduur plaatsvond of dat het kind op de neonatale intensivecare-unit (NICU) werd opgenomen, was ongeveerd twee keer verhoogd, het risico dat de Apgar-score na 5 minuten onder de 8 bleef, was vier keer zo hoog. De kinderen werden om verschillende redenen op de NICU opgenomen, maar een aantal diagnoses kan samenhangen met bijwerkingen of onttrekkingsverschijnselen van SSRI’s.

(overleg eerst met uw arts als u overweegt te stoppen met uw antidepressiva)

Geef een reactie