Gebruik vrijheidsbeprekende maatregelen fors teruggedrongen

Bron: vilans.nl
Het gebruik van vrijheidsbeprekende maatregelen zoals vastbinden met onrustbanden, bedhekken en rustgevende medicatie in zorginstellingen is fors teruggedrongen. Dat blijkt uit cijfers van Vilans, het kenniscentrum voor langdurende zorg.

Veertig instellingen in de langdurende zorg heeft het aantal vrijheidsbeperkende maatregelen met ruim dertig procent verminderd tot 1900. Ook zijn veel zware maatregelen, zoals vastbinden, ingeruild voor bijvoorbeeld elektronisch hulpmiddelen.

Vastbinden
In de deelnemende instellingen daalde de inzet van het aantal onrustbanden van 235 naar 83. Het aantal rolstoelen dat standaard op de rem staat, ging van 76 naar 24 en het aantal mensen waarbij hun armen uit zelfbescherming werd vastgebonden, is gedaald van 50 naar 14. Het gebruik van rustgevende medicatie halveerde zelfs tot onder de 100.

Alternatieven
In veel gevallen bleek dat veel minder ingrijpende of zelfs helemaal geen maatregelen nodig waren. Door het gebruik van detectie en bewegingssensoren wordt het personeel gewaarschuwd als iemand uit bed of zijn kamer gaat.

Patiënten onrustig
Verpleeghuis de Beukenhof in Loosdrecht volgde verwarde ouderen op de psychogeriatrische afdeling nauwlettend. Daardoor zagen de medewerkers wanneer de cliënten onrustig worden en valgevaar stijgt. ‘Op drukke momenten, bijvoorbeeld bij de overdracht van de dag naar de avondploeg, worden sommige bewoners onrustig’, vertelt teamhoofd Deborah van Heijningen. ‘Door dan een wandelingetje met die personen te maken, zijn vrijheidsbeperkende maatregelen niet nodig.

De instellingen deden mee aan het Verbetertraject Maatregelen op Maat van Zorg voor Beter, een programma om de kwaliteit van de langdurige zorg te verbeteren. Kenniscentrum Vilans voert het verbetertraject uit. Meer dan 700 zorgorganisaties deden al mee.

Wat hier niet gemeld wordt is dat het per 2011 VERBODEN is om patienten nog te fixeren…. de instellingen zijn zich gewoon goed aan het voorbereiden….

Geef een reactie