Druk leven ten koste van borstvoeding

Moeders stoppen vroegtijdig met het geven van borstvoeding omdat ze het ‘te druk hebben’. Ze kunnen of willen borstvoeding vaak niet gedurende een langere periode combineren met hun baan en sociale leven.

Gezondheid
Dat blijkt uit onderzoek dat het Erasmus MC heeft gedaan in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid. Hij wilde weten waarom de overgrote meerderheid van de moeders binnen zes maanden na de bevalling stopt met borstvoeding, de periode die experts aanraden omdat het de gezondheid van het kind ten goede komt.

Maatschappelijke druk
Meteen na de geboorte van het kind legt ruim 80 procent van de moeders de baby aan de borst. Na een half jaar is dat nog hooguit een kwart.
Belangrijk obstakel blijkt de maatschappelijke druk om al snel na de bevalling andere rollen te vervullen dan die van moeder alleen. Na drie maanden is bijvoorbeeld voor velen het zwangerschapsverlof voorbij en zijn ze ook weer werknemer.

Luxe
Het stoppen van de borstvoeding kan ook een luxe zijn. Moeders willen snel na de bevalling hun vrijheid terug en activiteiten ondernemen zoals winkelen, op pad gaan met vriendinnen of aandacht besteden aan de oudere kinderen zonder dat ze continu rekening moeten houden met de drinkmomenten van hun baby. Door over te stappen op flesvoeding kunnen immers ook andere mensen zoals een oppas of de vader het kind voeden.

Ondersteuning
De onderzoekers pleiten voor een betere ondersteuning van jonge gezinnen en een betere voorlichting voor aanstaande ouders. ‘Als moeders beter voorbereid zijn, kunnen ze moeilijke momenten en lastige situaties beter opvangen’, zegt Hein Raat van het Erasmus MC en coördinator van het onderzoek.
Aan het onderzoek hebben 69 moeders meegewerkt die een kind hebben van tussen de 2 en 8 maanden oud.

Bron: ErasmusMC

Geef een reactie