Verloskundige systeem Nederland achterhaald, onnodig veel baby sterfte

Baby’s sterven onnodig doordat verloskundigen en gynaecologen in Nederland te afwachtend zijn bij zwangerschappen. Dat zegt hoogleraar verloskunde Gerard Visser van het UMC Utrecht woensdag in de Volkskrant. “Het verloskundige systeem in Nederland is achterhaald. We vertrouwen er hier te veel op dat de natuur het wel oplost.”

Visser pleit voor een ‘omslag in de Nederlandse bevallingscultuur’. Hij vindt Nederland te conservatief. Nederland heeft de hoogste babysterfte van Europa. In Nederland is het getal tien op de duizend. Andere studies wijzen uit dat Nederland het op de Europese ranglijst slecht doet. Alleen in Frankrijk en Letland is het sterftecijfer hoger. Volgens Visser moet bij zwangere vrouwen na 38 weken een inschatting worden gemaakt van de risico’s. “Is alles goed dan afwachten, zijn er risicofactoren dan ingrijpen,” vindt hij.

Visser zegt in de Volkskrant dat er agressiever moet worden ingegrepen. Hij wil bevallingen voortaan na 41 weken in plaats van 42 standaard opwekken, mits de zwangere vrouw dit wil. Visser: “‘Als iemand bij 41 weken niet bevallen is, en je wacht nog een week, dan sterven er per 1.000 bevallingen 1 tot 2 kinderen meer.”

Hij is niet per se tegen thuisbevallingen. ‘Als de eerste bevalling goed gaat in het ziekenhuis, dan kun je de tweede prima thuis doen.’

(Bron: Skippr/Volkskrant/Artsennet)

Geef een reactie