AOW naar 67 is goede deal en heel sociaal

Er is veel kritiek op de verhoging van de AOW leeftijd. Het mag niet omdat Drees het zo had bedacht omdat het zo sociaal zou zijn…. maar is dit wel waar?
Even in historisch perspectief.

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. De AOW is in 1957 geïntroduceerd door de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid J. G. Suurhoff. De AOW is de opvolger van de door Drees als minister van Sociale Zaken in 1947 ingevoerde Noodwet Ouderdomsvoorziening, die uitdrukkelijk als tijdelijk bedoeld was.

Zoals de naam al zegt het gaat om ouderen. Wanneer ben je tegenwoordig oud? Als je 65 bent moet je bungee-jumpen en naar kamperen in de tropen, iets wat 25 jaar geleden alleen voor jonge fitte mensen was. Dus 65 is niet oud… oud is het best te definiëren als een leeftijd boven de gemiddelde leeftijd.

Suurhoff heeft bedacht dat de AOW moest beginnen bij 65 jaar. Hoe kwam hij aan deze leeftijd? Wel in de tijd dat de AOW bedacht werd was de gemiddelde leeftijd van de man 65 jaar, en omdat je oud bent als je ouder bent dan de gemiddelde leeftijd was dit en logische keuze.

Stel nu dat de AOW de gemiddelde leeftijd had gevolgd en dus echt voor de ouderen was… dan was de AOW leeftijd nu 78 jaar. Dus eigenlijk is de stijging met 2 jaar naar 67 juist heel sociaal.

Misschien moeten we de politieke discussie meer in het historische perspectief zien en niet vasthouden aan oude ideeën.

One thought on “AOW naar 67 is goede deal en heel sociaal

  1. Pingback: Tweets that mention MedLog » AOW naar 67 is goede deal en heel sociaal -- Topsy.com

Geef een reactie